пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3Емоції людини і тварини

Тварини для задоволення всіх своїх потреб часто йдуть на все, аж до вбивства іншої особи того ж виду. Але людина - істота соціальна, наділена розумом. Він повинен вміти пригнічувати частину своїх бажань і думати, до яких наслідків може призвести реалізація тієї чи іншої його потреби. Дітям надзвичайно емоційним від народження треба поставити інтелект над емоційною сферою. Звідси випливає, що емоції відіграють величезний вплив у формуванні характеру людини. Люди діляться на дві категорії: ті, у яких емоції переважають над розумом і ті, у яких розум переважає над емоціями.

Звідси можна зробити висновок про другий відміну - людина наділена розумом і здатний контролювати свої емоції, оцінювати їх (правда, іноді не зовсім вірно), приховувати їх або давати їм волю, або навіть симулювати їх залежно від ситуації. Багато людей вважають, що тварини також можуть відчувати почуття. Це не так. Почуття залежать від вищих потреб, яких у тварин немає. Розглянемо кілька прикладів.

Інтерес - поширена позитивна емоція, забезпечує підтримку певного рівня активації організму. Інтерес організує увагу, управляє сприйняттям і мисленням. Інтерес тварини в дослідженні будь-якого об'єкта полягає у відповідях на запитання «Чи не небезпечно це?», «Чи можна це з'їсти?» І т.д., тобто пояснюється через біологічні потреби.

Радість - основна позитивна емоція людини. Радість є побічним продуктом зусиль, спрямованих на інші цілі. Радість може заспокоювати. Радість дозволяє відчути, що існують різноманітні зв'язки між людиною і світом, гостре почуття торжества або причетності з об'єктами радості і зі світом у цілому. Відчуття радості пов'язано з реалізацією людиною своїх можливостей. Радість є нормальним станом життя здорової людини.

Тварини так само можуть відчувати радість. Здорові тварини, бігаючи, стрибаючи і граючи, відчувають задоволення і всім своїм виглядом показують, що вони щасливі..

Подив - зовнішньою причиною зазвичай є раптове і несподіване подія, яка оцінюється як менш приємне в порівнянні з тими, що ведуть до радості. Воно характеризується високим рівнем імпульсивності і прихильності до об'єкта. Тварина так само може випробувати здивування, але не може оцінити його як емоцію позитивну або негативну.

Горе - зазвичай реакція на втрату, втрату Тварина може відчувати горе у зв'язку з втратою господаря, дитинча, члена зграї. У тварин ця емоція носить соціальний характер.


19.06.2015; 07:37
хиты: 156
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь