пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Завершальний етап великої вітчизняної війни. Визволення України від фашистських загарбників

Перемога Червоної Армії під Сталінградом у лютому 1943 р. і розгром німецьких військ у Курській битві в серпні 1943 р. створили необхідні передумови для наступу радянських військ по всьому фронту, а отже, і звільненню українських земель від фашистських загарбників.

Початок відновлення радянської влади покладено взимку 1942—1943 pp. 18 грудня 1943 р. першим з обласних центрів було звільнено Луганськ. Унаслідок успішної Донбаської операції 23 серпня 1943 р. ворог залишив Харків, а 8 березня — Донецьк. У II пол. вересня 1943 р. війська Червоної Армії з ходу широким фронтом формували Дніпро. 6 листопада війська Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна визволили Київ, куди невдовзі перебралися з Харкова Раднарком і ЦК КП(б)У. В грудні 1943 р. почався загальний наступ Червоної Армії на Правобережжі.

Великими наступальними операціями на землях України було відзначено 1944 р. — остаточного визволення українського народу. Цей рік також відзначено ще одним сталінським "нововведенням" — масовою депортацією народів. У травні 1944 р. з Криму поголовно виселили 165 тис. татар, 14,7 тис. греків, 12,4 тис. болгар, 8,5 тис. вірменів.

З оволодінням 8 жовтня 1944 p. населеним пунктом Лавочне Львівської області всю Радянську Україну було очищено від окупантів, а 28 жовтня було визволено й Закарпаття. Уперше вся етнічна українська територія опинилася під радянською владою. Період німецької окупації України завершився.

Дісталося це визволення ціною не завжди виправданих величезних втрат. Не рідко, як це було на Міусі, Сіверському Дінці, на підступах до Дніпра, піхотні частини йшли в атаку без належної підтримки, без боєприпасів, артилерії, танків та авіації. Розгорнуті в Україні польові військомати мобілізували на визволеній території всіх здатних тримати зброю. Не вишколених, погано озброєних, їх часто відразу кидали в бій. На жаль, тактики завалювання противника трупами, щоб потім регулярним частинам було легше долати оборону, в багатьох випадках дотримувалися і війська під командуванням маршала Жукова. Наслідки були страшними. Протягом січня 1943 — жовтня 1944 pp. в одній оборонній та в 11 наступальних операціях загинули і дістали поранення 3,5 млн. радянських воїнів, переважно українців. За такі втрати ніхто з вищого командування не відповідав.

Взимку і навесні 1945 р. радянські війська спільно із союзниками завдали вермахту кілька нищівних ударів. У квітні розгорнулася Берлінська операція. Після падіння Берліна і самогубства Гітлера 9 травня 1945 р. було підписано акт про капітуляцію Німеччини. Цей день увійшов в історію як свято Перемоги.

81.


хиты: 224
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь