пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

30. Позакласна робота з української мови. Факультативні заняття.

Позакласна робота- частина навчально-виховного процесу в школі; спеціально практиковані в позаурочний час заходи, що мають свій зміст, не завжди передбачений навчальною програмою, специфічні форми, методи та прийоми проведення і організуються на принципі добровільної участі в них учнів.

Мета:

  • Навчання школярів спілкуванню;
  • поглибити знання з української  мови;
  • удосконалювати орфо-графічні, пунктуаційні й стилістичні уміння й навички;
  • працювати над поліп-шенням культури  мовлення учнів;
  • активізувати розумові і творчі здібності учнів

Основні види позакласної роботи Систематична Випуск стіннівок, Усний мовний журнал, лінгвістичні радіопередачі, Гурткова робота Ведеться постійно протягом року зі сталим складом учнів

Епізодична Мовні вечори, ранки , Мовні тижні (декади), Мовні олімпіади, Міжнародний дитячі конкурси, Захист робіт в МАН , Презентація лінгвістичної літератури , Екскурсії, Мовні вікторини

Організаційні етапи позакласної роботи

  • Обговорити характер і зміст заходу, час і місце його проведення;
  • Дібрати матеріал, скласти сценарій, розподілити ролі, призначити відповідальних;
  • Написати оголошення, програму, розіслати запрошення;
  • Затвердити склад журі та умови проведення підсумків конкурсів, ігор;
  • Випустити стінгазету, радіопередачу;
  • Організувати роботу над матеріалами сценарію з використанням ТЗН

Факультативні заняття - Форма поглибленого вивчення предмета за вибором учнів, засіб розвитку пізнавальних інтересів учнів, їхніх здібностей, професійної орієнтації.

Завдання: поглиб вивч певного розділу м., профорієнт. спрям старшокласників;

На факультативних заняттях за різні форми роботи виставляються поточні і залікові оцінки, а на завершальному етапі – проводиться контрольна робота, тестування, співбесіда

Осн. форми роботи: Лекції,Лекції-бесіди, Лабораторні заняття, Семінарські заняття .

Основні методи роботи: лекція вчителя (супроводжується використанням наочних посібників і ТЗН); доповіді й повідомлення учнів; конференція; підготовка рефератів; написання творчих робіт як результат проведення наукових досліджень

Уміло організовані факультативні заняття сприяють підвищенню інтересу учнів до мови, збагаченню їхніх знань, активізації розумової діяльності.

Значне місце на спецкурсах і факультативних заняттях посідає самостійна робота учнів, спрямована на формування вмінь висловлювати особисте ставлення до прочитаного, аналізувати мовні явища і факти, з’ясовувати етимологію слів, готувати повідомлення, добирати літературу.

У старших класах загальноосвітніх середніх шкіл тривалий час практикуються факультативні курси з рідної мови. Нині діють дві програми таких курсів.1 Кожна з них має свої цілі і завдання. Так, мета факультативної програми "Лексикологія, стилістика і розвиток мовлення" - поглибити знання учнів про лексичну і граматичну системи рідної мови, ознайомити учнів з багатством її стилістичних засобів, удосконалювати їхні мовленнєві уміння і навички.

Друга факультативна програма "Структура тексту і розвиток техніки читання, усного і писемного мовлення" спрямована на засвоєння граматики і тексту, формування навичок ситуативного мовлення, її оригінальність виявляється у функціональному підході до вивчення мовних явищ.

 


18.06.2015; 13:30
хиты: 285
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь