пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26.джерела вивчення біографії.

  • Написане самим письменником, біографія якого вивчається: автобіографія, щоденник: записники; епістолярій; автобіографічні мотиви у творчості.
  • Написане його сучасниками: спогади; листи; присвяти; літературно-критичні статті; ювілейні та прощальні промови. Особливо цікавим с написане письменником про письменника-сучасника, колеги по перу краще ніж будь-хто розуміють і відчувають одне одного (М.Коцюбинський про І.Франка, Леся Українка про О. Кобилянську, М.Черемшина про В.Стефаника).
  • Написане науковцями: біографії; огляди творчості (літературні портрети).
  • Написане письменниками: біографічні художні епос, драма, ліроепос, лірика, есе ("Шрами на скалі" Р.Іваничука, "Іду до тебе" І. Драча. "Сковорода" П.Тичини. "Іван Вишенський" І.Франка, "Шевченко" Є.ІІлужника, "Тричі мені являлася любов" Р.Горака).

Музейні матеріали: родинні реліквії, особисті речі, рукописи, першодруки, фото, портрети пензля художника та інше. Історичні документи: протоколи допитів, постанови про арешт, тексти вироків, протести видатних людей проти несправедливих переслідувані, українських письменників (наприклад, документи про трагічні долі митців розстріляною Відродження, про В.Стуса). Метод.прийоми та види діяльності учнів: роб.з портретом; читання вірша про письменника; декламація уривка з твору про письм.; роб.з епіграфом; переказ худ-біографічного твору про пис.; чит.спогаду; слово вчителя про письменника; худ.розповідь; лекція з елементами бесіди, дослідження(ст.кл.); актуалізація знань про письм.; реферати (в ст..кл.) та повідомлення; сам ост.аналіз учнів; скл.хронолог.табл.за підручником; запис плану лекції вчителя; вікторина за фактами з біографії; співставлення фактів з біографії з лір.зізнаннями письменника у творах;бесіда за фільмом про письменника; використання наочності тощо.

В сер.кл.біографію не вивчаємо як таку, не проводимо окремий урок для цього, подаємо окремі відомості про нього з метою зацікавлення, ці відомості про письм.майже не розглядаються на фоні літ.процесу. В ст..кл. подається системне уявлення про життя і творчість письменника в єдності, творчість розглядається на фоні літ.процесу.

Форма проведення уроків-біографій різноманітна: урок-лекція, самостійні доповіді учнів, робота з підручником, заочні екскурсії, уроки-концерти, уроки-панорами.

Найголовніший метод викладання біографії - слово вчителя, тобто художня розповідь. Передусім вчитель відбирає, що саме він розкаже: які моменти з життя письменника переказуватиме детально, які перелічить без коментарів, що цитуватиме, як унаочнюватиме розповідь, як активізуватиме увагу школярів. Під час вивчення біографії важливим є застосування активних та інтерактивних методів навчання, покликаних активізувати учнів, підвищити ефективність сприймання (загальновідомим є факт, що інтерактивні методи мають на порядок вищу ефективність, ніж пасивні). Цікавими для учнів будуть популярні зараз рольові ігри, прес-конференції з "присутніми письменниками", що розповідатимуть про своє життя. Наприклад доцільною видається така форма роботи під час вивчення діяльності митців-емігрантів, коли за одну годину потрібно подати життєвий і творчий шлях цілого літературного покоління – цікавих, оригінальних та неповторних митців.

 


18.06.2015; 13:30
хиты: 257
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь