пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Основні методи вивчення літератури в школі

 

Методи навчання – способи дидактичної взаємодії вчителя й учнів, що спрямовані на розв’язання тих навчальних, освітніх і виховних завдань, які реалізуються на уроках.

Т.Ф.Бугайко та Ф.Ф.Бугайко у своєму курсі методики визначають як основні методики: 1. виклад учителя (лекція)2. бесіду; а також говорять як про методи:-         про коментоване читання-демонстрацію з використанням екранних засобів наочності;-         учнівські доповіді;- самостійну роботу учнів;- екскурсії.

За Степанишиним, метод – це спосіб передачі учням літературних знань, спосіб розвитку їхніх розумових сил, естетичної наснаги і навичок самостійного здобування знань.

Усі методи навчання, вивчення літератури класифікують:1. В залежності від джерел знань учнів.2. На основі внутрішніх рівнів їх пізнавальної самостійності, логічних форм мислення.

Пасічник – виділяє  методи: 1) лекція; 2) бесіда; 3) самостійна робота; 4) семінарські заняття. Б.Степанишин: три групи: словесні, наочні і практичні.

Кудряшов розробляє свою систему класифікації методів, яка мала багатьох прихильників (враховує особливості вивчення літератури як предмета):-метод творчого читання-         репродуктивний-         евристичний-         дослідницький

Для першого методу характерні такі види  навчальної діяльності: читання учнями художнього твору вдома і в класі, виразне читання, прослуховування твору, художня розповідь, переказування, ілюстрування прочитаного  малюнками, складання відгуків. Репродуктивним методом не слід нехтувати, зауважував Кудряшов, бо знання часто даються учням і в готовому вигляді.Учні повинні запам’ятати певну інформацію, записати основні моменти з лекції учителя, зробити певні висновки.Дослідницький метод стимулює пошукову діяльність, привчає їх до постійного пошуку. Це і  самостійний аналіз творів, які вивчаються учнями у школі за програмою, окремі краєзнавчі дослідження.Але ця класифікація Кудряшова має окремі зауваження. негативним є те, що вона мало відбиває спосіб передачі вчителем знань. За Степанишиним, є 3 групи методів вивчення літератури:1.     Словесні (лекція з її різновидами, бесіда з її різновидами, проблемні методи, літературні ігри, переказування, коментування художнього тексту, виразне художнє читання)2.     Наочні: ілюстрування, програвання, демонстрування.3.     Практичні: планування, тезування, конспектування, бібліографічний пошук, реферування, ін.види самостійної роботи (перекази, твори)


18.06.2015; 15:09
хиты: 315
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь