пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Особливості вивчення ліричних творів у середній школі.

Лірика як особливий рід літератури має свою специфіку, яка впливає на сприймання його учнями. Специфічними ознаками лірики є високий рівень суб’єктивності (кожен учень сприймає вірш по-своєму залежно від життєвого досвіду та сформованості почуттів), асоціативність (ліричні образ викликають у різних читачів різні асоціативні ряди), емоційність (здатність лірики впливати на почуття).

Сприймання і розуміння учнями ліричних творів зумовлюється багатьма факторами : особливостями лір.поезії своєрідністю художньої манери поета, характером ідейного змісту творів, загальним розвитком дітей, їх життєвим досвідом. Глибина сприймання читачем ліричного твору залежить від широти , культури його почуттів. емоційної чуйності , здатності проникати у вн. світ людини.

Ліричні вірші відзначаються і особливістю худ мови , розуміння якої вимагає добре розвиненої уяви , мислення образами , тонкого чуття , вразливості , загального розвитку. Широта художніх узагальнень у ліричних творах об’єктивно породжує у учнів різні асоціації залежно від особистого досвіду. саме сприймання лірики відзначається суб’єктивністю .
У школі вивчаються ліричні вірші різного характеру. За тематикою, провідними мотивами лірику поділяють на: громадянську,або політичну, філософську, інтимну або особисту, пейзажну. Цей поділ досить умовний.
за структурою і способом організації матреіалу лірику поділяють на рефлексійно-виражальну,розповідну, описову.

Рефлексійно виражальна лірика – сповідь поета перед читачем, своєрідні монологи.

У центрі розповідної лірики ті почуття івраження, що зумовлені якоюсь подією, епізодом,спогадом з життя поета. Такі твори часто містять автобіографічні відомості.

Описова лірика – малюнки природи, портрети людей. Через описи поет висловллює свої почуттяі роздуми.

Спочатку діти не можуть осягнути широти художніх узагальнень, які закладені в лір. поезії, тому необхідна система методичних прийомів , яка передбачає планомірне, поступове ускладнення роботи над аналізом ліричного твору:

· спочатку розвивають у дітей здатність бачити те коло життєвих явищ, які стали об’єктом зображень;

· на перших етапах вивчення ліричних творів творів учитель зосереджує увагу на тому, яким настроєм пройнятий вірш, які почуття і переживання поета є домінуючими і чим вони зумовлені ;
· у середніх класах вчителі особливу увагу приділяють навичкам виразного читання у дітей ( у читанні аналізують окремі строфи);

-прийоми аналізу диктуються насамперед особливостями його композиції , а також учнівським сприйняттям.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 274
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь