пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Образ «нової» людини у прозі Івана Франка.

Жанри прози: мала проза (оповідання, новели); середня (повісті), велика (романи).

Тематично прозу Ф. можна розділити на цикли творів про робітників, селян, інтелігенцію, життя в’язнів, сатиричні памфлети про сусп.-політ.лад австрійської монархії, попівство та буржуазно-націоналістичне шляхство і інтелігенцію. Але сам письм. більше схилявся до короткого жанру прози – оповідання. Тип "нової людини» - письменник зображує передових людей епохи, які мають високу свідомість і є речниками нових прогресивних ідей, згідно з якими' намагаються торувати свій життєвий шлях. Риси «цілого чоловіка»: духовність, моральність, соціальність, діяльність, реальність, - все завдяки праці, вони інтелігенти. Концепція «цілого чоловіка» - іде до мети всіма можливими способами («Лель і Полель», «Перехресні стежки»).

Образ "нової людини"  реалізується у творах Франка так: (за Т.Пастухом):

Ісаак Бляйберг-Довбущук та Андрій Петрій – "Петрії і Довбущуки" (1-а редакція - 1875-1876, 2-а ред. - 1909-1912));

Бенедьо Синиця – "Борислав сміється" (1880-1881, незакінчений);

Борис Граб – "Не спитавши броду" (1885-1886, незакінчений);

брати Владко та Начко Калиновичі – "Лель і Полель" (1887);

Євген Рафалович – "Перехресні стежки" (1900)

Іван Франко у трьох романах створив три етапи розвитку героя -інтелігента. Студент - медик Борис Граб(«Не спитавши броду») через подолання певних конфліктів та колізій, власне, формується для своєї майбутньої соціальної ролі. У романі "Лель і Полель" герой - інтелігент приступає до суспільної діяльності й не може виконати взятих на себе завдань, він не витримує життєвих випробувань. А у «Перехресних стежках» письменник показує перемогу такого героя над собою і своїми суспільними ворогами. Адвокат Євген Рафалович, пройшовши "безодні зневіри й розпуки", врешті - решт викристалізовується у цільного, свідомого та високоактивного інтелігента громадської вдачі.

Загалом, прогресивну тенденцію у розвитку типу "нової людини" Франко, бачить у переборені героєм особистісних, егоїстичних бажань т в альтруїстичній праці "на пользу " свого народу.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 269
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь