пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15. Числівник як частина мови. Функціональні розряди числівників. Відмінювання числівників. Структурні типи.

Числівник - це самостійна повнозначна частина мови, що означає абстрактно-математичне число або кількість предметів чи їх порядок під час підрахунку. Своє лексичне значення числівники виражають в граматичній категорії відмінка. За числами змінюється лише числівник один -одні. Більшість числівників, що позначають абстраговану чи конкретну кількість предметів, не мають граматичного роду, крім числівників: один, одна, одно, два - дві, обидва - обидві.

За значенням числівники поділяються на кількісні й порядкові. Порядкові -  означають порядок предметів при лічбі і відповідають на питання котрий? Котре? Котра? Узгоджуються з іменниками в роді, числі і відмінку і виступають у ролі означень (десятий клас, перші промені). Кількісні числівники називають кількість предметів і відповідають на питання с к і л ь к и? До них належать: а) власне кількісні — називають кількість окремих предметів (нуль, один, три) б) дробові — називають кількість частин предмета: одна десята, півтора) в) збірні — називають кількість сукупних предметів: двоє, четверо) г) неозначено-кількісні — вказують на приблизну кількість: (багато, мало).

Відмінювання. Числівник один відмінюється за родами, числами та відмінками, як займенник той (дуже подібно до відмінювання прикметників):

У середньому роді числівник один відмінюється так само, як і в чоловічому, за винятком називного й знахідного відмінків, де він має форму одне (одно).

Числівники чотири (четверо) і багато в орудному відмінку мають закінчення -ма: чотирма, багатьма. Числівники обидва, обидві, обоє в непрямих відмінках мають однакові форми: обох, обом, обома.

Числівники сорок, дев 'яносто, сто в усіх відмінках, крім називного і знахідного, мають однакове закінчення -а:

Відмінювання кількісних числівників на позначення десятків  в укр.мові. У Числівники на позн.  другого десятка в усіх відмінках, крім орудного, мають наголос на складі -на- (одинадцять), а в орудному — на останньому складі (одинадцятьма).

Відм. кількісних числівників на позначення десятків і сотень в укр.мові. У складних числівниках від двохсот до дев'ятисот, а також у числівнику кількасот змінюються обидві частини. У числ на позначення десятків змінюється друга частина

п’ятдесят                         пятсот

п’ятдесяти                       п'ятисот

п’ятдесяти                       п'ятистам

п’ятдесят                          п'ятсот

п’ятдесятьма                   п 'ятьмастами

на п’ятдесяти                  п'ятистах

Числівники нуль, тисяча, мільйон, мільярд відмінюються, як іменники відповідної відміни й групи.

За будовою числівники поділяються на прості, складні і складені.

Числівники, які мають у своєму складі лише один корінь, називаються простими: один, два, десять, сорок, сто, тисяча, одинадцять. Числівники, які пишуться одним словом, але мають у своєму складі два або більше коренів, називаються складними: п'ятдесят, шістдесят, п'ятсот, шістдесятий. Числівники, які складаються з двох або більше окремих слів, називаються складеними: двадцять один, сто сорок п 'ять, тисяча дев 'ятсот дев 'яносто перший. Сюди належать і дробові числівники: одна друга, дві треті, п 'ять десятих, сто двадцять три тисячні.  

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 286
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь