пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14 Принципи побудови програм для середньої загальноосвітньої школи.

Програма шкільного предмета літ. будується на основі поєднання мистецтва слова з літературознавчою наукою, покликаною розкривати його закономірності, джерельні витоки й багатства. Курс літ. в середній школі програма ділить на два етапи: перший - 5-8 ; другий - 9-12. Такий поділ зумовлений освітньо-виховними зав даннями предмета,віковими особливос тями учнів,їх пізнавальними, психоло гічними, розумовими можливостями. Попередній - пропедевтичний курс - курс читання в початкових класах покликаний навчити дітей на тільки читати,а й сприймати худ. твори чут тям і свідомістю,шанувати книжку, любити літ.Програма першого етапу.У 5-8 класах програма передбачає читання і вивчення окремих зразків усної народної творчості, ряду творів нової й новітньої літ. Принцип побудови програми для 5-8 класів - тематично-хронологічний, з поступо вим переходом до історичного. Це сприяє систематизації знань, усвідом ленню зв'язку літ. творчості з суспільним життям, худ. картин - образів - з конкретними подіями і людьми;розумінню реальності відобра ження життя,відтворення істор. Дійс ності; розкриттю значення твору для нашої сучасності.

 Програма другого етапу.У 9-12кл програма вводить послідовне читання і вивчення визначних худ. творів на історико-літ. основі, з розкриттям творчої характеристики письменника і оглядом етапу розвитку літ. у зв'язку з суспільним життям.Така побудова сприяє глибшому усвідомленню ролі худ.літ. в житті народу, визначенню її місця в духовному розвитку людства. Вводячи систематичний курс літ. в старших класах, програма визначає два види тем-монографічні й оглядові. Оглядові розділи у 9-12 класах плануються, в основному, трьох видів:вступні до вивчення систематич ного шкільного курсу літ.;

поетапні характеристики прадавньої, давньої, нової й новітньої літ.; заключні підсумки вивчення укр.літ., її надбання, характерні риси, світове значення. Окремо виділяються години на літ. рідного краю

На сучасному етапі існують різні системи викладу змісту навчального матеріалу - лінійна, спіральна, концентрична, мішана.

Лінійна система - безперервна послідовність матеріалу від простого до складного відповідно до принципів послідовності, систематичності, доступності (нове будується на основі вже відомого і в тісному зв'язку з ним). Лінійний принцип побудови програм дає економічність, оскільки унеможливлює надлишкове дублювання матеріалу.

Спіральна система - неперервне розширення і поглиблення знань з певної проблеми.

Концентрична система - повторне вивчення певних розділів, тем для більш глибокого проникнення в сутність явищ та процесів.

Мішана система - комбінація різних систем викладу.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 263
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь