пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. Значення переказів, їх види. Методика роботи над переказом

Переказ- вид роботи з мовленнєвого роз-ку, який передбачає передачу в усній чи письмовій формі прочитаного або прослуханого тексту. Значення: він навчає глибоко розуміти і правильно передавати чужі думки, виробляє навички самостійного викладу думок в усній чи письмовій формі, виробляє навички уважно слухати, вміння аналізувати текст, виділяти в ньому головне й другорядне, логічно мислити, уточнює і розширює словниковий запас, активізує його; сприяє закріпленню граматичних знань, синтаксичних конструкцій, правописних навичок.

Класиф.:1)за хар-ром ро боти з текстом(детальні(вироблення вмінь деталь но,конкретно,послідовно,логічно,чітко пере казати зміст твору із дотриманням літерат. норм),стислі(учні відбирають для переказу най головніше,опускають деталі,узагальню ють факти і події. В ході підготовчої роботи доцільно скласти розгорнений план для дет. Переказу і переказати за цим планом весь текст.Потім учні вирішують,які частини можна опустити,замінивши їх фразами уза гальнюючого хар-ру. Обов’язково виділя ється головна думка.В ході бесіди,спрямованої на скорочення тексту,склад. план до стислого переказу.Потім визнач. реч. і слово спол.,які можуть бути своєрідними місточками під час скорочення тексту. Фіксується емоц.-експресивна лексика,добир.синоніми,з’ясов. орфограми,пунктограми.),вибіркові(текст пе реказується вибірково,з якогось одного питання: виписати лише описи природи,предме тів,зовнішн. героїв. Спочатку зачит. весь текст,потім відбир.частини,які цікавлять, звертається увага на мовні особливості), творчі(є поступовим переходом до роботи над твором.Передбачає не лише відтворення тексту,а й внесення в нього певних змін.2 групи завдань:1)пропонується відповісти на запитання,висловити свою думку з приводу викладеного тексту,автор лише створює свій текст після переказу;2)пропонується запис. початок,закінчення до вихідного тексту, ввести елементи опису, діалог, викласти текст від імені ін. особи.Підготовка проводиться протягом кількох днів.) перекази-переклади (Цей видвища ланка,порівняно з дет. і стислим.Зміст і ком позиція відтворюються так,як і в дет.,але учень самост. шукає мовні засоби,що відповідали б засобам оригіналу.Важливий етап-мовний аналіз тексту.Добираються синонімічні ряди,аналізуються використані автором метафори,епітети,порівняння,з’ясову ються стиліст.особлив.тексту )2)за способом передачі тексту(усні,письмові)3)за метою проведення(контрольні, навчальні)4)за ха рактером текстового матеріалу(перекази-розповіді,пер-описи,пер-роздуми).

Проте для навчальних пе­реказів можна намітити такі основні етапи: вступна бесіда; читання тексту; бесіда за змістом прочитаного та словниково-фразеологічна робота; робота над планом; усне переказування прочитаного; написання переказу в чорновому варіанті; переписування переказу начисто; перевірка робіт учителем; аналіз переказів. Контрольні перекази, як правило, проводяться так: після невеличкої вступної бесіди читається текст пе­реказу; пояснюються і виписуються на дошці нові і малові­домі слова; проводиться робота над планом;  повторне читання тексту в цілому; написання учнями переказу. Отже, переказ як вид письмової роботи — надійний засіб роз­витку логічного мислення, піднесення грамотності учнів і необхідний етап, який повинні діти пройти, перш ніж приступити до написання власне творчої роботи.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 262
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь