пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10. Напрями роботи з мовленнєвого розвитку учнів. Завдання і місце роботи з мовленнєвого розвитку у шкільному курсі мови.

Основна мета вивч. укр.мови - формування національномовної  особистості,духовно багатої,яка володіє вміннями і навичками вільно, комунікативно виправдано, користуватися мовними засобами укр.мови,її стилями, типами, жанрами в усіх видах мовленнєв. діяльності.

Робота з розв. мовл. - уміле використання учнями знань мовної системи в своїй мовленнєвій діяльності. Об'єктом вивчення є процес розвитку мовлення школярів, предметом - зміст, форми, методи й прийоми роботи над розвитком мовлення на уроках рідної (української) мови.

Напрями роботи з розв. мовл:1. збагачення словникового запасу учнів і розвиток граматичної будови їх мовлення;2. засвоєння норм української літературної мови;3. формування в учнів умінь і навичок сприймати й відтворювати чужі та будувати власні усні й писемні висловлювання.

Види мовленнєвої діяльності: 1) аудіювання (вимоги до навч. дос. учнів: Уміти слухати і розуміти текст, визначати основну думку)2. Говоріння (діалогічне і монологічне усне мовлення) (вимоги: Будувати діалоги, переказувати тексти, створювати власні висловлювання) 3. Читання (вголос і мовчки) (Читати тексти правильно і усвідомлено), 4. Письмо (письмові зв’язні висловлювання) (вимоги: Будувати письмові перекази і твори)

Основні мовленнєвознавчі поняття, що засвоюються учнями у процесі оволодіння мовленнєвою діяльністю на уроках рідної (української) мови, можна розподілити на такі групи: відомості про мовлення і спілкування (адресат мовлення, монологічне і діалогічне мовлення, усне і писемне мовлення, основні правила спілкування), відомості про текст (тема й основна думка тексту (висловлювання), абзац, план тексту), стилі мовлення, типи мовлення.

Вправи: мовні, мовленнєві, комунікативні, розпізнавальні – вчать виявляти мовні явища за їх характерними ознаками;конструктивні – допомагають будувати різноманітні за структурою мовні одиниці;творчі – формують уміння самостійного висловлювання задуму.


18.06.2015; 13:01
хиты: 278
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь