пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Сучасний урок УМ. Вимоги до нього.

Урок – основна форма організації навчальної діяльності учнів,яка харак-ться обмеженістю постійного учнівського колективу і часу (45хв)

Сучасний урок - така форму навчання, яка своїми цілями (освітньою, розвиваль­ною, виховальною), змістом, структурою та методами проведення відповідає найновішим вимогам теорії й практики навчання у школі і є високоефективною. Вимоги (дидакт: визначення оптимального змісту уроку;  врахування підготовки учнів, вихов-них і розвивальних завдань; вибір найраціональніших методів і прийомів); психологічні: мотивація навчальної діяльності учнів; створення ділової атмосфери на уроці; врахування пси-хологічних осо-бливостей учнів); сан-гігієн: температурний і світловий режим, чистота повітря, попередження перевтомлення, чергування видів діяльності учнів, дотрима-ння правильної постави учня)

Кінцева мета: мовленнєва готовність учнів до комунікативної компетенції

Вимоги до уроків української мови: єдність навчального, виховного, розвивального компонентів, комунікативна спрямованість уроку, проведення уроків на текстовій основі,оптимальне співвідношення теорії та практики, використання між предметних зв’язків, використання сучасних підходів до вивчення мови (комунікативного, соціокультурного, особистісно-зорієнтованого та ін..)

Власне дидактичні принципи навчання мови (Т.Донченко): 1) відображення в мові духовного багатства народу, його національної самоідентифікації, самосвідомості, моралі, переконань, способу мислення, культури, духовності; 2) здатність мови бути засобом пізнання світу; 3) мислетворча функція мови; 4) конструктивна; 5) комунікативна сутність мови як засобу спілкування і 6) естетична функція мови як форми і засобу творення художньої специфіки літературного твору.

Мета уроку: Навчальна (конкретні знання, уміння і навички, якими мають оволодіти учні), розвивальна (навички анал., порівн., встанов. причин-наслід.зв'яз), виховна (виховні властивості змісту навчання).

Провідними компонентами навчальної діяльності, як і будь-якої діяльності, є мотиви, зміст, мета. Ці компоненти тісно звיִязані між собою. Зміст навчання у вузькому плані містить у собі закладені в матеріалі теми предметні знання і вміння, у широкому – навчання, розвиток і виховання учнів Тому ми розмежовуємо мету уроку і мету організації уроку. На кожному уроці тією чи іншою мірою досягається мета навчання української мови. Але кожен урок присвячується вивченню певної теми і спрямовується насамперед на досягнення мети організації уроку з цієї теми. Осмислена через зміст теми мета  організації уроку конкретизується в проміжних цілях: що учні мають знати і що вміти. Разом з проміжними цілями досягаються супровідні − розвиток і  виховання учнів. До супровідних можуть бути віднесені і цілі повторення, цілі реалізації міжпредметних зв’язків, мотиваційного забезпечення навчання тощо. Цілі уроку подаються учням у вигляді навчальних завдань.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 276
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь