пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7.Засоби навчання на уроках мови.Вимоги до дидакт.матеріалу з мови.

Засоби навчання — допоміжні матеріально-технічні засоби з їх специфічними дидактичними функціями.До них відносять:наочність, ТЗН, дидактичний матеріал.

Дидактичний матеріал - теоретичні положення,які поєднується з усіма методами навчання, сприють успішному розвитку мовних умінь і навичок, збагачує інтелектуальну й емоційну сферу учня, формує його моральні переконання.

Вимоги до дидактичного матеріалу з мови: 1.Відповідність віку дитини та навчальним прогамам 2.Доступність навчального матеріалу.3.Науковість навчального матеріалу. 4.Наступність у навчанні.  5.Мотиваційна основа дидактичного матеріалу. 6.Зв′язок навчального матеріалу з реальним життям.  7.Розвиваючий характер змісту дидактичних матеріалів.  8.Наявність виховного аспекту. 9.Цілеспрямованість матеріалу. 10.Системність матеріалу.12.Наочність, образність.14.Розмаїття форм роботи. (правильна постановка завдань,логічність, чіткість,не перевантаженя)  

Основою дидактичного матеріалу повинен бути зв'язний текст. Віін повинен матимає не тільки навчальний ефект, а й значні виховні властивості.Текст  необхідно добирати з різних мовних стилів. Такий матеріал допомагає учням побачити, як виучувані мовні явища функціонують у мовленні і які існують міжпредметні зв'язки.

Наочність. Основні вимоги до всіх видів наочності такі:-  чітко визначати найголовніші властивості мовних явищ, що вивчаються;- правильно, адекватно відтворювати їх;- забезпечувати доступність розуміння для учнів.Найпоширенішим видом наочності на уроках мови є таблиці. Наприклад, учитель пропонує учням за допомогою таблиці відповісти на запитання (Чи можна так сказати/написати)

Технічні засоби навчання — обладнання й апаратура, що застосовуються в навчальному процесі з метою підвищення його ефективності. Переваги: Технічні засоби навчання відкривають широку перспективу для унаочнення матеріалу з мови. Вони виступають джерелом нової інформації, матеріалом для спостережень і висновків, подають значну допомогу в подоланні абстрактності у вивченні мови, сприяють і розвитку пізнавальних інтересів, сприяють економії часу.Недоліки: недостатня комп'ютерна грамотність викладача; відсутність контакту з учителем інформатики; складно інтегрувати комп'ютер у поурочну структуру занять;не вистачає комп'ютерного часу на всіх;у розкладі не передбачено час для використання Інтернет на уроках;Існує ймовірність, що, захопившись застосуванням ІКТ на уроках, учитель перейде від розвивального навчання до наочно-ілюстративних методів.

Комп’ютер та наочність.Стосовно комп'ютерного навчання, принцип наочності, званий також "інтерактивної наочністю" відіграє дуже важливу роль. Якщо в традиційному розумінні наочність це, перш за все ілюстративний компонент, забезпечення потреби учня побачити в будь-якій формі предмет або явище, то в комп'ютерному навчанні наочність дозволяє побачити те, що не завжди можливо в Не слід випускати з уваги, що комп'ютер дозволяє учню не тільки читати, але й слухати, дивитися відео, а також активно впливати на те, що відбувається за допомогою натискання різних клавіш або управління мишею.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 318
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь