пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. “Рус. Дніст.” та ін. альман. пер. пол. 19 ст.,їхня роль у нац. відродженні.

На західноукраїнських землях, на відміну від Наддніпрянщини, українці, крім імперської влади, потерпали від утисків поляків, румунів та угорців, які вели перед у різних регіонах.З метою популяризації української мови серед галичан члени гуртка (Руська трійця) підготували 1833 р. збірку власних поезій та перекладів «Син Русі», але видати її не змогли. Наступним кроком стала підготовка 1834 р. нової збірки під назвою «Зоря». Альманах містив народні пісні, твори самих гуртківців, історичні та публіцистичні матеріали.

Гол. ідеї збірки :·засудження іноземних поневолювачів українців та оспівування героїчної визвольної боротьби народу;·   уславлення народних ватажків;·   визнання існування єдиного українського народу, який через поневолення імперіями виявився роз'єднаним державними кордонами;·   заклик до українських патріотів змагатися за об’єднання галицьких русинів і наддніпрянських українців.

Ці ідеї стали свідченням високого рівня національної свідомості трійчан, які за короткий історичний термін зрозуміли необхідність перейти від пропаганди української мови до спроб сформувати нові орієнтири у боротьбі за національне визволення галицьких русинів.

Альманах «Русалка Дністровая» вийшов замість приготованого 1834 у 1837, але забороненого віденською цензурою (на основі думки церковної влади у Львові) збірки «Зоря». Альманах і його видавці зазнали переслідувань місцевих церковних і світських властей. Із 1000 надрукованих примірників «Русалки Дністрової» 800 сконфіскувала львівська поліція.

Альманах вийшов у 1837р. у Будапешті, уклали його 3 семінаристи: Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький.У передмові до «Русалки Дністрової» підкреслена краса української народної мови та народної словесності і поданий список найбільш важливих наддніпрянських літературних і фольклорних видань того часу. Після передмови («Передслів'я») М. Шашкевича матеріал розташований у чотирьох частинах (розділах):1. Фольклористична частина 2. Оригінальні твори видавців 3.  «Переводи» 4. «Старина» (з передмовою М. Шашкевича

Альманах повинен був, як казав М.Шашкевич, допомогти «воскресити в новій силі руську славу, руську власть!» Збірка перебувала під забороною до 1848 р. Ідеї заборонених цензурою альманахів «Зоря» та «Ру­сал­ка Дністровая» доніс до читачів у публікованому протягом 1845–1847 рр. у Відні альманасі «Вінок русинам на обжинки» Я.Головацький.

Альманахи поч. 19ст :"Украинский вестник", "Украинский альманах", "Украинский сборник", "Харьковский еженедельник", "Харьковские известія", "Запорожская старина" тощо. Хоча й виходили вони російською мовою, за своїм спрямуванням були українськими. Навколо цих видань гуртувалася тогочасна передова інтелігенція, діяльність якої спрямовувалася на формування національної ідентичності на етнічній основі.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 271
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь