пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. особливості сприймання художної літератури в середній та старшій школі

Сприймання художньої літератури ― це складний інтелектуальний і емоційний процес. Юний читач у процесі читання проникає у внутрішній світ героїв твору, в обставини їхнього життя і діяльності, їхню поведінку і сферу стосунків між собоюУчень у першу чергу сприймає зміст, систему образів, композицію, описи, діалоги, інтер'єр у художньому тексті. Одночасно впливають суб'єктивні фактори юного читача: життєвий досвід, переконання, смаки, уподобання, емоції, пам'ять та ін.

На перше місце при сприйманні твору слід поставити відтворюючу уяву. Читач повинен не тільки усвідомити значення окремих слів, зміст окремих виразів, фраз, пейзажів, описів, діалогів, але й уявити образи, змальовані в художньому творі, тобто побачити усе те, що показав письменник у творі. Учні з нерозвиненою або з недостатньо розвиненою уявою слідкують лише за розвитком сюжету (фабули), перипетіями подій, при цьому опускаючи пейзажі, портрети, характеристики персонажів.

Середні кл.: 1.почуття наївного реалізму: ототожнюють художню правду з дійсністю У полоні наївного реалізму перебувають також учні, коли мають справу з творами на історичну тематику ― “Захар Беркут” І. Франка, “Гайдамаки” Т. Г. Шевченка, “Чорна рада” П. Куліша.2. учнівське сприймання ідеї твору йде всупереч авторському (Л.Глібов “Коник-стрибунець", образ Чіпки в романі “Хіба ревуть воли, як ясла повні?”) Молодший підлітковий вік цікавиться здебільшого творами про пригоди, навколишній рослинний і тваринний світ, космос, героїчні вчинки людей тощо. На перший план учні цього віку ставлять не ідейний заряд художнього твору, а предметний зміст, певне конкретне зображення життя без авторської оцінки дійсності. Поза увагою залишаються позасюжетні елементи композиції твору: пейзажі, інтер'єр, ліричний відступ, вставні епізоди та ін.

Старші кл.: 1на зміну відтворюючій уяві з'являється глибоко розвинута творча уява ― домисел, узагальнення фактів, життєві аналогії, звернення до суміжних видів мистецтва (живопису, музики, театру, кіно, телебачення). 2.глибше проникнення у художній зміст твору,3уміння грунтовніше аналізувати образи,4 прагнення зіставляти компоненти твору, 5зростання інтересу до особи письменника. 6.Вони глибше проникають у внутрішній світ персонажа, психологічно осмислюють відносини людини із суспільством, сімейні стосунки, моральні та етичні норми життя людей. А тому улюбленими творами старшокласників є про громадянський обов'язок, дружбу, вольових героїв, чесність, ніжність, кохання тощо.

 

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 290
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь