пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Методи і прийоми навчання мови. Співвідношення між методами і прийомами

Метод навчання це спосіб взаємодії вчителя й учнів на уроці за допомогою якого досягається оволодіння знаннями, вміннями і навичками. Прийом це частина методу яка становить собою окрему пізнавальну дію за допомогою якого досягається ефективна реалізація певного методу. Прийом є елементом методу,засобом його реалізації,окремим пізнавальним актом.(напр. метод-робота з підручником,прийом-читання тексту, складання плану). Прийоми можуть переход. в методи, але не навпаки

За джерелами знань визначають методи навчання мови С.Чавдаров, О.Текучов, Л.Федоренко, Є.Дмитровський. О.Текучов подає таку класифікацію методів навчання мови: 1) слово (розповідь) учителя; 2) бесіда; 3) аналіз мови (спостереження за мовою, граматичний розбір); 4) вправи; 5) використання наочних посібників (схем, таблиць та ін.); 6) робота з навчальною книгою; 7) екскурсія.

Л.Федоренко до джерел знань відносить теоретичний матеріал підручника, дидактичний мовний матеріал, живе мовлення і визначає три основні групи методів навчання: 1) методи теоретичного вивчення мови (бесіда, повідомлення, робота з підручником); 2) методи теоретико-практичного вивчення мови і мовлення (робота з окремими мовними одиницями, їх формами); до них відносяться спостереження, розбір, диктант; реконструювання, конструювання; 3) методи практичні (робота з текстом для запам'ятовування традиції використання мовних одиниць у мовленні і для розвитку мовлення) — це перекази, твори.

Кла-ція методів Лернера

* За рівнем пізнавальної діяльності учнів:(пояснювально-ілюстративний (вчит. дає готову інфо за доп.пояснення, унаочнення,посібн), репродуктивний (формує вміння,навички:вправи,),метод проблемн.викладу(вчит. ставить пробл, показує як її вирвшити:вчаться спостеріг), частково-пошуковий(майже самост.виріш. пробл) дослідницький(стимулює розв.твор. здібностей,сам ост.навч);

* За джерелами знань:слово вчителя,аналіз матеріалу підр. Бесіда,обмін думками,аналіз мовних фактів, робота з комп’ютером, використ. наочності (напр..метод спостереження чергування)   

Оксана Кучерук поділяє усі методи навчання на три взаємопов’язані групи: 1) методи формування мовної компетентності; 2) методи формування мовленнєвої текстової компетентності; 3) методи формування комунікативної компетентності. Серед методів другої групи автор виокремлює методи, спрямовані на поступове ускладнення й поглиблення мовленнєвознавчих понять та розвиток видів рецептивної мовленнєвої діяльності. 

     Класифікація прийомів за Пентилюк:  ?          

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 280
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь