пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5 Навчальні програми та діючі підручники з української мови

Програма з української мови — це документ, затверджений Міністерством освіти і науки України, у якому визначено мету й завдання курсу, обсяг і систему знань, коло умінь і навичок з української мови, що їх мають обов’язково отримати учні в процесі навчання. Програму з української (рідної) мови для шкіл з українською мовою навчання розроблено на основі Закону України “Про загальну середню освіту” і Державного стандарту базової і повної середньої освіти.

В ній ураховано державний статус української мови, її суспільні функції, взято до уваги специфіку навчального предмета, що має виразні інтегративні функції, здатність справляти різнобічний навчальний, розвивальний і виховний впливи на учнів, сприяти формуванню особистості, готової до активної, творчої діяльності у всіх сферах життя демократичного суспільства, сучасні організаційні форми, методи і технології навчання рідної мови в загальноосвітній школі. Види програм: типові (містять лише загальне базове коло знань, умінь і навичок, а також загальні рекомендації з необхідними засобами, прийомами навчання), робочі шкільні (буд.на основі типових). Індивід. навч. програма визначає коло знань, умінь і навичок, які мають засвоїти певні учні у процесі вивчення кожного предмету. Авторські програми.

Структура програми:

 «Пояснювальна записка» (основні завдання вивчення української мови в школі, принципи, покладені в основу програми та основних її розділів, шляхи і засоби реалізації програми, загальні методичні настанови щодо активізації процесу навчання).

Основна частина структурується на дві змістові ланки: основну і старшу школи.

Зміст програми має 4 змістові ліній

1) мовна(засвоєння знань про мовну систему як засіб вираження думок  і формув. умінь і навичок)   2) мовленнєва (розвиток і вдосконалення умінь і навичок в усіх 4 видах мовленнєвої діяльності)

3) соціокультурна (засвоєння цінностей, що регулюють стосунки між людь-ми; естет. вихов)

4) діяльна (інтелект- операційна діяльність учнів на уроках)

Навчальний матеріал розподіляється відповідно на курси української мови для 5, (фонетика, будова слова, словотвір, лексикологія) 6, 7 (морфологія), 8 і 9 (синтаксис)  10-11 (поглиблення, узагальнення)разом з вимогами до рівня навчальних досягнень учнів зазначених класів.

Додатки. Норми оцінювання знань, умінь і навичок; вимоги до усного і писемного мовлення

Програма побудована за 2 принципами: Лінійний (навч мови відбувається від одиниць нищого рівня (звуки)до вищого рівня (речення)). Концентричний (повторне вивчення певних розділів з метою глибшого проникнення у зміст)

Чинна програма для загальноосв. навч.закл. "Рідна мова 5-12 кл.", 2004. Скуратівський, Шелехова, Корольчук, Новосьолова. З 2014 5 кл. навч. за новою програмою для 5-9 кл. 2011р. Шелехова, Пентилюк, Новосьолова. 10-11кл: рівень стандарту, академічний рівень, профільний рівень

Підручник-навч.книга,яка містить певний обсяг знань,матеріалу і затвердж. мін-твом освіти в науки

Функції: інформативна, систематизуюча, трансформаційна, виховна.

Структура: 1) відомості про мову у вигляді текстів 2) позамовні компоненти(пит., мал., табл)

Дидактичні вимоги: 1) побудовані у повній відповідності до програм кожного року навчання; 2) дидактичний матеріал, як правило, дібраний з кращих зразків різних стилів української літературної мови; 3) велику увагу приділено збагаченню лексики учнів і розвитку зв'язного мовлення в процесі вивчення всіх програмових тем курсу; розбору (фонетичного, лексичного, морфемного, словотворчого, морфологічного, синтаксичного, стилістичного);

Психологічні вимоги: 1) забезпечують виховні вимоги, формують світогляд, розвивають логічне мислення, виховують любов до мови;

Автори: Пентилюк, Біляєв, Ющук, Олійник, Заболотний, Глазова, Кузнєцов, Шелехова та ін.

 

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 278
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь