пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Українська мова як навчальний предмет у сучасній школі і завдання її вивчення.

Навчальний предмет у школі -  це пристосована до вивчення та чи інша наукова галузь або сфера діяльності.  Кожний навчальний предмет  має свої особливості. В українській національній школі українська мова найголовніший навчальний предмет, який має величезне значення у підготовці учнів до життя. Українська мова — це особливий предмет шкільного навчання, оскільки вона є державною мовою України і водночас є рідною мовою українського народу, який творив її впродовж багатьох століть. Державна мова – важлива ознака будь-якої держави, а ми маємо етнічну державу.

Шкільний курс української мови передбачає вивчення таких розділів: фонетика, орфоепія, графіка, лексика і фразеологія, будова слова, словотвір, морфологія, синтаксис, орфографія, пунктуація, стилістика. Подається необхідна сума теоретичних знань, виробляються практичні навички культури усного і писемного мовлення. Деякі розділи (орфоепія, графіка, орфографія, пунктуація) вивчаються не окремо, а в зв'язку з опрацюванням питань інших розділів. Учні знайомляться також з мовою як суспільним явищем, роллю її в житті людей і, зокрема, в шкільному навчанні. У процесі вивчення всього курсу української мови розглядається питання інтегрованості, використання між предметних зв’язків. Вивчення мови невіддільне від розвитку усного і писемного мовлення учнів, передбачає збагачення словника їх, оволодіння нормами літературної мови на всіх рівнях, формування в школярів умінь і навичок зв'язного викладу думок.

Головна мета навчання української мови - Формування національно свідомої, духовно багатої особистості, яка володіє вміннями і навичками вільно, комунікативно виправдано користуватися мовними засобами української мови (стилями, типами,  жанрами) в усіх видах мовленнєвої діяльності (аудіювання, говоріння, читання, письмо)

Мета навчання укр. мови:

Пізнавальна (1.формування у школярів наукового  світогляду на мову;2. озброєння учнів основами знань про мову і мовлення;3. естетичне виховання учнів засобами мови)

Практична (1. формування орфографічних і пунктуаційних умінь і навичок;2. засвоєння норм літературної мови;3. розвиток комунікативних умінь і навичок)

Завдання шк. курсу вивч. укр мови

Рідна мова

* виховання потреби у вивченні рідної мови;

* формування духовного світу учнів, цілісних світоглядних уявлень, ціннісних орієнтирів;

* вироблення навичок комунікативно виправдано користуватися мовними засобами з дотриманням української мовної етики;

* засвоєння базових орфоепічних, граматичних, лексичних, правописних, стил. умінь і навичок;

 * ознайомлення учнів з мовною системою як основою формування мовних і мовленнєвих умінь і навичок

            Нерідна мова

* ознайомлення учнів з найважливішими відомостями про українську мову, її функції, роль у розвитку нації;

* навчання дітей користуватися багатствами української мови на основі практичного засвоєння мовних і мовленнєвих понять;

* розкриття багатства і краси української мови;

* засвоєння норм літературної мови;

* формування українознавчої компетенції

Лінгв.осн.навч. орієнтують нас на три аспекти мовних явищ:мова, мовленнєва діяльність,результат мов лення(текст).З огляду на це у методи ці викладання мови визначені три напрямки:1)оволодіння системою мови; 2)оволод.мовленнєвою діяльністю; 3)навчання продукту мовл.-тексту.

Психол. осн.навч. орієнтують на розуміння взаємозалежності мови-мислення.Для засвоєння мови велике значення відіграє як чуттєва,так і логічна сторона розумової діяльності.Під час навчання мови важливу роль відіграють сприйняття(слухові,зорові).Успіх засвоєння мови залежатиме і від роботи пам’яті.Словеснику слід пам’ятати, що  мовленнєві уміння пов’язані з емоціями, уявлен нями,мисленням

Дидакт.осн.навч.Педагогічні технології, що плідно вивчаються й упровадж. в практику сучасної школи, зумовлюють нові підходи до навчання мови, вибір методів,прийомів і засобів навчання. по-новому осмислюються закономірності та принципи,що забезпеч. технологію навч, тобто пріоритети,взаємодію учит. й учнів.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 286
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь