пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. .Українська мова як засіб формування мовної особистості.

Українська мова - національга мова українського народу, що належить до високорозвинених мов з давньою писемністю та відповідно до ст.10 КУ є державною, тобто такою, вживання якої є обов'язковим в органах держ.управління та діловодства, закладах освіти, сферах зв'язку. УМ це і засіб спілкування і об'єкт вивчення.

Основна мета вивч. укр.мови- формування національномовної  особистості,духовно багатої,яка володіє вміннями і навичками вільно, комунікативно виправдано, користуватися мовними засобами укр.мови,її стилями, типами, жанрами в усіх видах мовленнєв. діяльності.

Головними завданнями навчання української мови є:

— виховання потреби у вивченні рідної мови;

— формування духовного світу учнів, цілісних світоглядів уявлень, загальнолюдських ціннісних орієнтирів шляхом через мову до культурних надбань рідного народу і людства;

— засвоєння учнями базових орфоепічних, граматичних, лексичних, правописних, стилістичних умінь і навичок; тощо.

Формування  мовної  особистості  важливо  здійснювати  вже  в початковій школ.Для  цього  доцільно  створити  мовне  середовище  та якомога ширші можливості для самовираження й творчості.Мовленнєвий  розвиток  школяра  охоплює  рівень  сформованості звуковимови,  відповідність  загальноприйнятим  орфоепічним  нормам української  мови,  обсяг  словникового  запасу  і  граматичну  організацію мовлення. Тому на уроці виконуються багато видів робіт,які сприяють розвитку мовної особистості. Адже головна мета вивч. укр.мови- формування національномовної особистості, духовнобагатої,яка володіє вміннями і навичками вільно, комунікативно-виправдано, користуватися мовними засобами укр.мови,її стилями, типами, жанрами в усіх видах мовленнєв. діяльності в  усіх сферах життя. Національно мовна особистість(НМО) характеризується національно свідомим ставленням до мови,глибоким знанням і розвиненим мовленням,якщо розвинене мовлення, то значить розв.мислення НМО хар-ться розвин.мовленнєв памятю, здатна наслідувати мовні традиції, моральні якості, к-ру мовної поведінки       

Закономірності засвоєння мови:

1)постійна увага до матерії мови і її звукової системи;розуміння семантики мовних один.; 2)здатність засвоювати норми літ.мови; 3)розвиток мовного чуття, дару слова; 4)випереджальний розвиток усного мовлення і залежність вмінь і навичок від знань граматики і словникового складу мови.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 269
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь