пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.МВУМ як наука і навчальна дисципліна.

МНУМ- це наука про зміст, принципи, методи і прийоми навчання української мови. Методика відповідає на 4 осн. пит.:

1)яка мета і завдання вивч. мови в школі;  2)який обсяг, зміст шкільного курсу мови; 3)які методи і прийоми викор.  4)які форми контролю.

Розрізняють МНУМ загальну - методику мови і часткову, конкретну (методику синтаксису, фонетики, стилістики тощо)

Об'єктом методики є процес навчання української мови в різних закладах освіти, а предметом є процес навчання рідної (української) мови, що включає 1) зміст навчання; 2) діяльність учителя; 3) діяльність учнів.

Методика викладання української мови як наука прагне віднайти шляхи найбільш результативного навчання, зокрема визначити мету викладання мови, обґрунтувати принципи навчання з урахуванням закономірностей засвоєння фонетики, лексики, граматики, правопису тощо, вмотивувати  найефективніші методи й прийоми навчання, вчить виявляти недоліки у викладанні і долати їх.

Методика викладання української мови як навчальна дисципліна знайомить з метою і завданням вивчення мови в школі, із закономірностями засвоєння мови як системи, з методичними засобами навчання мови, допомагає критично оцінювати методичну спадщину минулого, узагальнювати передовий досвід сучасної школи. Допомагає вчителю вибирати засоби навчання, надаючи перевагу найефективнішим, тим самим застерігаючи від помилок у доборі дидактичного матеріалу та використанні методів і прийомів навчання, в організації навчального процесу.

Сучасну теорію методики викладання української мови, безумовно, збагачує передовий досвід вітчизняних і заруб. шкіл, і критичне використання методичної спадщини, зокрема ідей Ф. І. Буслаєва, К. Д. Ушинського, І. І. Срезневського та інших методистів про велике освітньо-виховне значення рідної мови, про принципи побудови системи занять.

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 281
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь