пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.Поетика козацьких дум. Історія збирання та вивчення цього жанру.

Думи - народні епічні та ліро-епічні твори героїчного та соціально-побутового змісту.

Першу згадку про думи як жанр повязують з «Анналами» Станіслава Сарницького, який записав думу про двох братів, які воювали з волоками. Вперше дума зустрічається у рукописних співанках 17 століття. Пізніше до жанру звертався Микола Сертєлєв, який видав працю «Опыт собрания старинных малорусских песен», де було надруковано 9 дум і 1 історичну пісню.

Ознаки дум: сумний мотив, елегійний характер, громадський зміст; під час виконання дум активно жестикулюють. Також, думі притаманна: сюжетність (минуле нар., певні події, конкрет.особи), фабульність, епічна розповідь, епітети, тавтологія (хліб-сіль, мед-вино), слов'янізми (златоглавий, глас), ретардація (уповільнення), ліризм (здрібніло-пестливі форми), риторичні запит.,оклики, зверт., символіка традиційна (зозуля – стара матір, вдова, сокіл – козак), хронологічна послідовність, ліричні відступи, нечітка усталена форма, не мають сталої строфи (вірш астрофічний, нерівноскладовий), нестале римування. Манера виконання – речитатив.

Особливості дум вивів Максимович у своєму збірнику: оповідний характер, речитатив, не рівноскладовість (астрофічний вірш). До нього приєднався Ф. Колесса, який наголосив на тому, що дума виконується речитативом із супроводом на бандурі. Думі також притаманна імпровізація, для неї найбільш вживаною є дієслівна, іменникова та прикметникова рима.

Композиція: заспів – «заплачка» (завжди розпочинається вигуком гей, ой, має характер прелюдії, що пояснює місце, час, обставини дії, хар-ку подій або героїв, завжди вживається худ. паралелізм); власне дума (розгортання сюжету); закінчення (кінцівка) – славословіє (прославлення героїв, їх подвигів, відваги; побажання слухачам чи народові добра).

Теми дум:

-        Про героїчну боротьбу укр. нар. з турецько-татарськими загарбниками і турецькою неволею: 14-15 ст.-рання козацька доба («Козак Голота», «Самійло Кішка», «Маруся Богуславка», «Втеча трьох братів із города Азова з турецької неволі»): 1)невільницькі плачі, 2)про визволення з тур.неволі, 3)про смерть козака

-        Про героїчну боротьбу з польсько-шляхетськими загарбниками проти нац..поневолення: 16-17 ст.- доба Хмельниччини і гетьманщини («Хмельницький і Барабаш», «Козак Нетяга Фесько Ганжа Андибер», «Перемога під Корсунем»): 1)про великі битви і подвиги у визвол.війні, 2)конкретно-особові

-        Соц.-побутові: кін. 17-період Руїни, політ.занепаду («Бідна вдова і три сини», «Сестра і брат»).

-                     Інші – «дума про голод», «дума про пожар».

 


18.06.2015; 13:01
хиты: 302
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь