пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» ІУЛ

6. Ознаки барокової поетики Величкового літопису

Найвидатніший пам’ятник літописного бароко залишив С.Величко. Він будує свій твір (барокова архітектоніка) ніби словесний храм, травестує поетичний твір у прозовий: використовує поему С.Твардовського ”Війн громадянська” не як художньопоетичний твір, а як повідомлення поважного

очевидця про події епохи, джерельноісторичний матеріал. Подібна методологія запозичень була властива для бароко. Друга барокова ознака першої книги літопису С.Величка − його універсальність, тобто Визвольну війну українського народу автор описує не як національне, а як світове явище (принаймні загальноєвропейське), в яке були втягнені численні народи.

Барокове конструювання тексту: складається перша книга з 12 частин (міркуємо, символіку цього числа добре осмислив у „Зегарі з полузегарком” І.Величковський). Жанр автор визначає як сказання, тобто просторовий опис. Заголовок широкий, із грою шрифтами та словом (твір написано від трьох Самійлів: Твардовського, Пуфендорфа та Зорки, але автор користується не тільки творчістю зазначених авторів). Кожній частині, як і кожному розділу передує докладний виклад змісту з означенням розроблених тем – це ніби концепт твору, до речі, іноді не тотожний із викладом.

Текст часто супроводжується документами, котрі не завжди автентичні, а є літературними стилізаціями. Структура другої книги ніби другий ярус барокового храму. Жанрово відрізняється − це „повість літописна про малоросійські події”. Є невелика віршова антологія, в якій йдеться про час Руїни в Україні.Своя земля побачена широко – це також одна з ознак поетики бароко. Барокової поетики літопису стосується і проблема фальшування. Навіть Костомаров і Максимович закликали обережно користуватися літописом як джерелом. Барокові риси – переплетіння язичницьких і християнських образів (Хмельницький названо Мойсеєм, гетьмана Дорошенка – „Юдиним товаришем”, польську шляхту порівнює з Каїном); промовисті порівняння – Величко зображує битву у вигляді кривавого весілля чи бенкету, а поразку

– як похмілля; метафоричні речення (приміром, побачивши козацьке військо після Корсунської битви, можна було сказати, що „то нива, засіяна... чудовим волоським маком”).

 


25.06.2015; 19:41
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
литературная теория
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь