пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Дискусія. Наукова дискусія. Науковий етикет. Повідомлення про захід. Етапи підготовки і проведення.

Диску́сія — це форма колективного обговорення, мета якого виявити істину через зіставлення різних поглядів, правильне розв'язання проблеми. Під час такого обговорення виявляються різні позиції, а емоційно-інтелектуальний поштовх пробуджує бажання активно мислити. Організація дискусії передбачає 3 етапи:

  1. Підготовчий;
  2. Основний;
  3. Заключний.

На першому етапі доцільно сформулювати тему дискусії й основні питання, які будуть винесені на колективне обговорення, дібрати відповідну літературу для підготовки, визначити час і місце проведення дискусії. Учасників дискусії краще розмістити у приміщенні так, щоб усі присутні бачили одне одного в обличчя і добре чули. На обговорення не слід виносити більше 5 питань. Якщо тема складна то потрібно зробити невеликий вступ, щоб учасникам було легше визначитись щодо основних понять.

На другому етапі обговорюються ті питання, які були винесені на порядок денний. Процесом обговорення керує ведучий від виконання ним своєї ролі багато в чому залежить хід і результати дискусії. Різні заклики ведучого на зразок пам'ятати про регламент: «Дотримуйтесь правил дискусії! Будьте цивілізовані!» не знімуть загострення пристрастей, а можуть лише образити членів наради. Проте до поведінки учасників також є певні умови:

  • по-перше — вони повинні підготуватися до обговорення обраної теми і виявити готовність викласти свою позицію.
  • по-друге — кожен повинен уважно слухати інших і чути про що саме вони говорять.
  • по-третє — всім бажано поводитись відповідно до загальноприйнятих норм поведінки, не слід перетворювати дискусію у суперечку.

Якщо внаслідок дискусії виникла пауза — роздуми учасників — переривати її не слід, бо можливо вона допоможе знайти цікавий поворот дискусії.

Третій етап — підбиття підсумків. Це звичайно робить ведучий, але можна доручити це і досвідченому спеціалісту з числа учасників. Він оцінить повноту і глибину теми, новизну інформації, відзначить різні погляди, наголосить на значущих результатах обговорення. Добре якщо до аналізу дискусії буде долучено і інших учасників.

Як свідчать спостереження дискусія не повинна тривати понад 3 години, зловживання часом може викликати роздратування у присутніх. Ведучий має відчути кульмінаційний момент після якого звичайно інтерес до обговорення зменшиться і підбити підсумки. Як правило для повідомлення надається 15-20 хвилин, для виступу 3-5 хвилин. Якщо під впливом дискусії у частини учасників змінилися установки то це означає, що подіяв «ефект переконання». Він виявляється навіть тоді, коли в декого зароджуються сумніви щодо правильності своїх поглядів. «Нульовий ефект» дискусії буває тоді, коли погляди, думки більшості людей не змінюються, це може бути наслідком пасивного ставлення до дискусії та браком підготовки до неї. Якщо в декого під час дискусії сформулюються погляди протилежні тим, які хотілося сформулювати під час організації то це означає дію «ефекту бумеранга», тобто негативний результат дискусії.

 

Повідомлення - це різновид службового листа, в якому викладено запрошення взяти участь в якійсь нараді, конференції, зборах. У повідомленні повинні бути такі реквізити:

1. Дата й час засідання.

2. Місце засідання.

3. Його назва (тематика).

4. Порядок денний.

5. Прізвища доповідачів з кожного питання.

6. Прізвище й телефон відповідальної особи.

7. Спосіб проїзду до місця засідання.

Повідомлення підписує голова колегіального органу або керівник установи.

Зразок повідомлення:

Вельмишановний (а)

Ти велична і проста. Ти стара і вічно нова. Ти могутня, рідна мово! Мова - пісня колискова. Мова - матері уста.

І. Багряний

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі читацької конференції "Культура мови як критерій культури суспільства", присвяченій Дню української писемності та мови.

Конференція відбудеться 4 грудня 2011 року о 12-00 в читальній залі бібліотеки (аудиторія 3-18) гуманітарного корпусу Національного педагогічного університету Імені М.П. Драгоманова (вул. ТургенІвська, 8-14).

Щиро сподіваємося, що Ви знайдете можливість взяти участь у конференції'. Чекаємо на Вас.

Проїзд: тролейбуси 5, 9, 17дозуп. "Площа Перемоги"

З повагою Кафедра культури української мови, бібліотека

ПРОГРАМА Вступне слово професора, академіка Академії наук вищої освіти України, завідувача кафедри культури української мови Шевчук С.В. Державна мова в конституційному полі Романок Н., асистент кафедри культури української мови

Стереотипи мовленнєвої поведінки сучасної київської молоді Козлова К., студентка 4 курсу факультету української філології

Мовні тенденції у заміні лексичних кальок російської мови у сучасній українській літературній мові

Жукова Ж., студентка 1 курсу факультету української філології

Суржик як елемент міської субкультури

Балачук І., студ. 1 курсу факультету української філології

Вживання молодіжного сленгу

Носко Н., студ. 5 курсу факультету української філології

Бібліографічний огляд літератури з проблем культури мови Уманець І. В., головний бібліотекар

o Зустріч з членом Спілки письменників України, поетесою Зоєю Кучерявою

o Книжкова виставка "Українська мова і культура мовлення" Виставка-продаж книг видавництва "Вища школа"


хиты: 2496
рейтинг:+103
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь