пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Реферат, види рефератів, структура і ознаки реферату, Стилістика реферату

Реферат (від латинського «доповідати», «повідомляти») є доповідь на певну тему, до складу якого огляд відповідних літературних та інших джерел чи стисле вищенаведене викладення книжки, статті, дослідження, і навіть доповідь з такою викладом.

Отже, реферат — це скорочений переказ змісту первинного документа (або його частини) з основними фактичними відомостями та висновками.

Написання реферату практикується в процесі ВНЗ у цілях придбання студентом необхідної професіональною підготовкою, розвитку вміння і навиків самостійного наукового пошуку: вивчення літератури з обраної темі, аналізу різних джерел постачання та точок зору, узагальнення матеріалу, виділення головного, формулювання висновків, і т. п.

З допомогою рефератів студент глибше осягає найскладніші проблеми курсу, навчається лаконічно викладати своїх поглядів, правильно оформляти роботу, доповідати результати своєї праці.

Підготовка рефератів сприяє формуванню правової культури у майбутнього фахівця, закріплення в нього знань, розвитку вміння самостійно аналізувати різноманітні суспільно-політичні явища сучасності, полемізувати.

 

Види рефератів

Розрізняють два види рефератів: продуктивні і репродуктивні. Репродуктивний реферат відтворює зміст первинного тексту. Продуктивний містить творче або критичне осмислення реферованих джерел.


При реєстрації в Роспатенте програми для ЕОМ слід додати до неї реферат. Обсяг реферату — до 700 символів (10-12 рядків), має містити відомості про призначення, сфери застосування і функціональних можливостях програмного продукту. Звичайно вказується:

·         тип реалізує ЕОМ;

·         мова програмування;

·         операційна система;

·         обсяг повного вихідного тексту програми в Кб.

 

Структура і ознаки реферату

Реферат має певну композицію: Вступ. У вступі обгрунтовується вибір теми, можуть бути дані вихідні дані реферованих тексту (назва, де опубліковано, в якому році), повідомлені відомості про автора (П. І.Б., спеціальність, вчений ступінь, вчене звання), розкривається проблематика обраної теми. Основна частина. Зміст реферованих тексту, наводяться основні тези, вони аргументуються. Висновок. Робиться загальний висновок з проблеми, заявленої в рефераті.

Реферат має наступні ознаки:

·         зміст реферату повністю залежить від змісту реферованих джерела;

·         містить точний виклад основної інформації без спотворень і суб'єктивних оцінок;

·         має постійні структури.

 

Стилістика реферату

Реферати пишуться зазвичай стандартним, клішовані мовою, з використанням типологізувати мовних зворотів на кшталт «важливе значення має», «приділяється особлива увага», «піднімається питання», «робимо наступні висновки», «досліджувана проблема», «освітлюваний питання» і т. п . До мовними та стилістичними особливостями рефератів відносяться слова і звороти мови, що носять узагальнюючий характер, словесні кліше. Їм, як правило, притаманні невизначено-особисті пропозиції, абстрактні іменники, специфічні і наукові терміни, властиві досліджуваній проблемі, слова-жаргонізми, дієприслівникові і причетні обороти. У рефератів особлива логічність подачі матеріалу і висловлювання думки, певна об'єктивність викладу матеріалу. Все це пов'язано не з убогістю лексики автора, а зі своєрідністю мови рефератів (особливо вузькоспеціалізованої спрямованості, де переважають жаргонізми, специфічні терміни і обороти).

На завершення робота повинна отримати відповідну рецензію з оцінкою. Рецензія складається на основі наступних чинників:

·         рівень ерудованості автора з вивченої теми (сучасність і своєчасність розглянутої проблеми, ступінь знайомства автора роботи з актуальним станом досліджуваної проблематики, повнота цитування джерел, ступінь використання в роботі результатів досліджень і встановлених наукових фактів);

·         особисті заслуги автора реферату (додаткові знання, використані при написанні роботи, що отримані крім запропонованої освітньої програми, новизна поданого матеріалу і розглянутої проблеми, рівень володіння тематикою та наукове значення досліджуваного питання);

·         характер реферату (логічність подачі матеріалу, грамотність автора, правильне оформлення роботи, належне відповідність реферату всім стандартним вимогам).

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 213
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь