пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

«Гра в бісер» - підсумок духовної і творчої еволюції Г. Гессе.

Місія митця в духовному житті суспільства як головна тема твору

“Гра в бісер”- останній роман німецького письменника Германа Гессе. Книга процитована в переліку творів, за які Герман Гессе отримав Нобелівську премію за 1946.

Склад з 3-частин:

1)”Вступ в історію гри б бісер” - 22 століття, розпов. майб історик, фантастичне дослідження гри б бісер.

2) “Життєпис магістра гри Йозефа Кнегта”

3)”Власні твори Йозефа Кнехта” - 13 віршів + 3 повісті

Дія «Гри в бісер» віднесена до далекого майбутнього, що залишило далеко позаду епоху світових війн. На руїнах культури, із незнищенної здатності духу відроджуватися виникла республіка Касталія, що зберігала в недосяжності для вирів історії багатства культури, накопичені людством.

Про сфери мистецтва.

Головна метафора - суть модерного мистецтва: мистецтво не може бути утилітарним, має лише духовну цінність (гра в бісер - самодостатнє занняття, не приносить утилітарно користі)

Головна проблема - місце митця в духовному житті суспільства. Кнехт суперечливий і в своїх словах: з одного боку, додаючи небаченої слави Касталії, а з другого — вчинивши щодо неї безпрецедентний акт відступництва. Адже Кнехт і найвидатніший за всю історію Провінції Магістр Гри, і єдиний за всю її історію член ієрархії, який склав із себе звання, вийшов із Ордену і подався у світ.У прощальному листі до членів Виховної Колегії він пояснив свій вчинок тим, що Касталія перестала виконувати свою місію, історично пережила себе, бо касталійців «уже зачепили й опанували характерні хвороби аристократії — бундючність, зарозумілість, станова пиха, всезнайство, невдячність, схильність жити за чужий рахунок - не може там жити мистецтво.

НАПРЯМ ТВОРЧОСТІ ГЕССЕ: рання творчість - модернізм (неоромантизм), пізніше конкретного напряму виділити не можна. Можливо, постмодернізм.

 

117.


17.06.2015; 15:27
хиты: 125
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь