пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток реалістичних тенденцій в американській прозі 20 ст. (Т. Драйзер, Д. Стейнбек - за вибором)

 

У XX ст амер літ пережила стрімкий підйом, пов'язаний, у першу чергу, з розквітом реалістичного мистецтва 20-30-х років. Фіцджеральд “Великий Гетсбі”, Стейнбек “Грона гніву”. Письменники-реалісти чітко усвідомили, що криється за блискучим фасадом найбагатшої країни світу. Яскравим поясненням цього стала символічна назва найбільшого твору Т. Драйзера - "Американська трагедія".

Висунули такі важливі теми, як становище робітників класу, расова дискримінація, соціальна боротьба, імперіалістична війна, небезпека фашизму та інші.

Приблизно з 20-х р. починають з'являтися модерністські групи, які ведуть боротьбу з реалізмом, пропагують культ «чистого мистецтва»( Езра Паунд і Томас Стернс Еліот).

“Червоне десятиліття” - розквіт благополуччя в Америці, але якою ціною…

Теодор Драйзер. Перший роман - „Сестра Керрі” (1900) – реалістична історія життя дівчини з робітничого середовища в тогочасному американському суспільстві – прозвучав запереченням матеріального успіху як втілення щастя. Роман “Американська трагедія”. Основа твору - історія вбивства в 1906 році Честером Джиллетом своєї улюбленої Грейс Браун. Сюжет: Клайд Гріфітс — син вуличних проповідників, які суворо виховують дітей в релігійній вірі. Він влаштовується на роботу кур'єром в готель, де бачить зовсім інший світ — світ грошей і розкоші. Нові друзі залучають його до алкоголю і відвідин повій. Збивають дитину - втеча. Працює на фабриці. Роман з працівницею, проте можливий шлюб з донькою власника (вигідно). Працівниця вагітна - вирішує втопити. Засуджують - сповідається - страта.

Роман став однією з вершин реалізму Драйзера: глибокий психологізм роману тісно пов'язаний з соціальним аналізом, письменник показує формування духовного обличчя людини під впливом навколишнього середовища.

Проблематика. Трагічна Америка. Поспіх і гонка - от що визначає темп життя в цій великій країні.Особистість змушена вести боротьбу за можливість реалізувати свої бажання, але, здійснивши їх, особистість або трагічно гине, або втрачає духовність.

 

115. Поетика і стиль прози


17.06.2015; 15:27
хиты: 175
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь