пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Гашека «Пригоди бравого вояка Швейка».

Швейк як вічний образ у літ. Я́рослав Га́шек (1883-1923) — чеський письменник-сатирик, автор твору «Пригоди бравого вояка Швейка», учасник першої світової війни. В 19181920 служив в Червоній Армії на Східному фронті, був членом раддепу Іркутська.

Пригоди бравого вояка Швейка  — незакінчений сатиричний роман, що охоплює події в Австро-Угорщині напередодні й під час першої світової війни. В центрі твору — образ вояка Швейка, носія народного гумору, який зазнає безліч комічних пригод. У творі з великою художньою силою виражено протест простої людини проти війни й насильства.

  • Особливо колоритний образ головного героя, пригоди якого, уписані в широку картину світової війни, являють собою нескінченну низку його зіткнень з офіційною машиною гніту і примуса. Швейк має незвичайну здатність, особливо в спілкуванні з начальством, при повній слухняності створювати комічні ситуації, що профанують, причому залишається неясним, виникають вони через його наївність і придуркуватість чи, навпроти, хитрості і кмітливості.
  • В образі закладений принцип комічної містифікації, спрямованої почасти і на читача, що увесь час заворожує і не може до кінця вгадати, де закінчується наївність героя і починається крутійство, де ретельність, а де пародія і глузування під видом ретельності. Поетика сміхової гри, що складає основу образа Швейка і роману в цілому, дає можливість автору втягувати читача в стихію нещадного розвінчання мілітаризму, поліцейського режиму, національного і соціального гніта і їхньої системи міфів, що прикриває, голосних фраз і фетишів.
  • Гашек створив яскравий новий літературний тип. Ім'я Швейка набуло загального сенсу. Швейка зараз відносять до числа знаменитих світових образів, що стали загальнозначущими символами.
  • сатиричні «об'єкти»: бюрократія, вояччина, духівництво.
  • війна, у безглуздості якої особливо наочно розкривається загальнодержавний ідіотизм Австро-Угорської імперії;
  • «Швейк» - один з перших антивоєнних романів XX століття;
  • «Солдати не любили пі Австрії, ні війни, але зі шкіри лізли геть перед начальством. Сам Швейк - плід бурхливої й п'яної фантазії свого автора…»
  • Швейк - це типове зображення простої чеської людини, що не має великого політичного досвіду й не пройшов через школу, що просвіщає,але в якого «у крові» свідомість, що «усе гнило в Датському королівстві» і що «довго так тривати не може»;
  • Швейковщина - це насамперед особиста самооборона проти божевілля імперіалізму, але незабаром ця оборона перетворюється в настання.
  • два різних Швейка: один - «ідіот на дійсної», іншої - зовні простодушно-наївний, але глибоко людяний і проникливий народний телепень, щедро наділений гумором;
  • Головна художня функція цього персонажа - епічна іронія.
  • солдат Швейк - «маленька людина» - стає виразником стихійного народного протесту проти цієї війни й суспільного лада» який неї породжує.
  • Швейк захищає людяність у нелюдському світі й розум у нерозумній дійсності;

 

 

 

104.


17.06.2015; 15:27
хиты: 172
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь