пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Д. Лондона «Морський вовк» та «Мартін Іден».

- найбільш відомі повісті й оповідання  («Гра», «Шматок м’яса», «Лютий звір»), цикл північних оповідань, романи «Морський вовк» і «Мартін Іден». Усі вони відображають безпосередній життєвий досвід автора.

- «Мартін Іден» сюжет: 20-річний моряк Мартін Іден рятує від грабіжників Артура Морза (людину з «вищого світу»), той запрошує його на обід, де Іден закохується в сестру Морза Руфь. Щоб бути достойним своєї коханої – починає вивчати грамоту, літературу. Після чергової роботи (моряк), він повертається і вирішує стати письменником, щоб описати своїй коханій всі красоти світу. Спочатку нічого не публікується, він заручається з Руфь, але заручини розірвані, бо Ідена випадково виставляють у газеті соціалістом. Захоплюється Спенсером. Знайомиться з смертельно хворим с Ресом Брісенденом, який невдовзі помирає. Журнали починають друкувати Ідена, він стає знаменитим, але йому нічого не потрібно вже. Руфь повертається до нього. Він пливе на «Маркізькі» острови, щоб лишитись на самоті, врешті розуміє, що це його не врятує і з ілюмінатора стрибає в море і помирає.

- «Мартін Іден – це я. Я надав Мартіну Ідену весь свій письменницький досвід» Джек Лондон

- трагічна історія Мартіна їдена перетворюється на розповідь про загибель таланту в американському суспільстві. В основі твору — конфлікт митця і суспільства.

- Мартін Іден виявив величезну силу волі, щоб досягти вершин життя, і в нього знайшлася воля, «і досить міцна, щоб одним зусиллям знищити себе і спинити своє буття».

- роман не має експозиції, а починається з дії; на першій же сторінці читач знайомиться з головним героєм; монологи Ідена, які він промовляє подумки, уявляючи спільне з Рут майбутнє, мріючи про письменницьку славу, характеризуються піднесеною лексикою, романтичними перебільшеннями.

- симетрично побудовані контрастні образи Рут Морз і Лізі Конолі. Перша на початку роману прирівнюється до божества, в кінці ж остаточно скинута з п'єдесталу. Друга — навпаки: грубувате фабричне дівчисько стає вірною і щирою подругою Мартіна, здатною на високі почуття.

- пригодницький роман «Морський вовк» сюжет: літературний критик Гемфрі ван Вейден (роман написаний від його особи) потрапляє в корабельну аварію, його підбирає корабель «Привид». Померлого штурмана викидають за борт без молитви. Гемфрі стає юнгою на кораблі, кок Томас Мегрідж знущається з нього. Філософія капітана Ларсена, який займається самоосвітою, сильний перемагає у цьому світі, вбиває штурмана і новим назначає Гемфрі. Гордий матрос Джонсон, якому дістається за прямолінійність. Шторм. Врятовані з іншого корабля, серед них письменниця Мод Брюстер, закохуються, капітан залицяється до Мод. Тікають з корабля на острів Зусиль, там тільки морські котики. Брат Ларсена переманює екіпаж «Привида», Ларсен осліп, Мод і Вейден намагаються полагодити корабель, капітан заважає, помирає, тркп викинутий за борт. Американський корабель рятує закоханих.

- головні мотиви: бажання Ларсена довести Вейдену свою ніцшеанську філософію, боротьба за виживання Мод і Вейдена.

- головна ідея: розвінчування ніцшеанської філософії.

- проблематика: морально-етична: сенс життя у силі, чи коханні; соціальна: як вижити в світі для сильних тому, в чиєму серці живе кохання.

- композиційні прийоми: підсилення (кожна нова деталь підсилює попередню), протиставлення, «розповідь в розповіді» (спогади Ларсена про сім’ю), контамінація (сильним в кінці стає Ван-Вейден).

 

88.


17.06.2015; 15:27
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь