пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

А. Франса «Острів пінгвінів»

Письменник відрізняється інтелектуалізмом.В тв. відбивається потужна філософсько-моралістична та реалістична традиція.«Золоті поеми» - поет.книга, поема «Коринфське весілля»; «Таїс» «Кренкебіль» «Боги жадають», «Повстання ангелів» - твори.

1908 рік – роман-памфлет«Острів пінгвінів» Застосовує різноманітні художні засоби - від злої пародії і тонкої іронії до нестримної гіперболи, гротеску і навіть прямий буфонади (як у сцені В«приборкання дракона» святим Орберозой); так і ввижається, що поруч з розумною глузуванням Вольтера в деяких місцях книги чується буйний регіт Рабле. Антирелігійні мотиви. памфлет проти всієї цивілізації класового суспільства. він висміює буржуазну історіографію і пародіює офіційні підручники з історії Франції. Збережена навіть загальноприйнята історична періодизація: Стародавні часи, середні віки і Відродження, Новий час, Новітній час; в книзі розпізнаються багато подій і персонажі французької історії - стародавня королівська династія Меровінгів (у Франса - династія Драконід), імператор Карл Великий (Дракон Великий), Столітня війна з Англією (війна Королеви Крюшо з дельфінами), французька революція кінця XVIII століття , Наполеон I (Трінке) і так далі. Колись А.Франс заперечував можливість тлумачити історію, тепер він висміює безглузде збирання мертвих фактів, направляє вістря своєї сатири саме проти тих істориків, які, «списуючи один у одного», вихваляють ненависне письменнику буржуазне суспільство. фрагментарність комп. і побіжність деяких розділів (так, революції 1789 року приділено лише кілька рядків). Фантастична історія пінгвінів потрібна Франсу для того, щоб висміяти ідею розумності та непорушності власницького укладу, показати його витоки та історичну приреченість. Перші люди - пінгвіни. Разом з строями, якими вони прикрили наготу своїх тіл, вони здобули і перші вади - хтивість, користь, злість. Пінгвіни стали бачити «цивілізацію», основою якої послужив зловісний принцип приватної власності і насильства. Анатоль Франс в сатиричній картинці зображує процес виникнення нерівності серед людей.Тв.цивіліз.:насильство, грабіж, вбивство, війни і завоювання, сила як право, церква, санкціонуються все це, керуючись євангельським висловом: «Всяка влада від бога». Картина життя людства (людей-пінгвінів) на протягу століть безрадісна.

Вчені-гуманісти виходять зі своїх кабінетів,(письменник Коломбан, астроном Бідо-Кокій, садівник Шоспье), але їх діяльність несе дух донкіхотства, бо сам автор в цей період вже розчарувався в боротьбі в поодинці. Що ж до народних мас, то вони проходять на задньому плані, симпатії автора на їхньому боці. Викриття агресивних воєн - одна з (розділ «Новий час» починається з двох що стоять поруч епізодів: «Трінке» і «Подорож доктора Обнюбіля, - з яких виявляється, що історія буржуазного суспільства починається і закінчується війною.) тривогою бачить майбутнє своєї країни. Американський епізод був включений до книги тільки в останній редакції.

Ключові поняття твору: Матеріалізм, ідеалізм, проблеми онтологічного характеру. Історія бід, злигоднів, безумств. Алегоричний роман, пародія на підручник з історії. Пародійний роман, житійна (житіє) література, соціальний роман, сатиричний роман, ознаки політичного роману, філософський роман, публіцистичний роман, роман-памфлет, антиутопія. В одному творі синтезовані кілька романів. Вияв одних і тих же самих процесів (руйнування людськості, наприклад) – наскрізні ідеї.

 

 

 


17.06.2015; 15:27
хиты: 119
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь