пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Толстой Л.філософські та морально-етичні проблеми

«Війна і мир» була написана в 60-і роки XIX століття. - один із самих чудових добутків літератури. Роман замислювався як грандіозне дослідження піввікової історії Росії в її гострих зіткненнях і зіставленнях з Європою, як збагнення національного характеру російського народу і усього його життя.

У романі поставлені психологічні, соціальні, історичні, моральні проблеми, говориться про щирий і помилковий патріотизм, про роль особистості в історії, про національне достоїнство російського народу, про дворянство, у романі діють понад двісті історичних осіб. В «Війні і мирі», цьому романі-дослідженні, величезна роль приділялася картині характерів і дій. Він відтворює щиросердечні переживання різних людей того часу, їх духовні устремління. Кращими представниками дворянства є П’єр Безухов й Андрій Болконськи На сторінках «Війни і миру» («Война и мир», 1863-1869) об'єднується величезний і строкатий матеріал. Тут сполучаються, утворюючи органічну єдність, картини історичного та родинно-побутового, загальнонародного і приватного життя. Перед очима читача проходять, не заважаючи один одному, понад шістсот персонажів. Дія роману триває понад п'ятнадцять років. «Думка народна» покладена Толстим в основу характеристики й оцінки героїв твору, історичних подій та історичних діячів. У Толстого свій власний погляд на історію. Філософські міркування в його романі - це його думки, його думи, його світогляд, його поняття життя.

Одна з важливих проблем «Війни і миру» - це співвідношення особистості і суспільства. Одна з філософських проблем роману - це питання про волю і необхідність. Глибока думка Толстого про те, що людина тим менш вільна, чим ближче вона поставлена до влади.

У своїх філолофсько-історичних поглядах Толстой був близький Герцену

У (автобіографічна)трилогії «Дитинство», «Отроцтво», «Юність»  чітко проявляється етична неспроможність ідеалів світської людини, аристократа «за спадком». Кавказькі воєнні оповідання письменника й оповідання про Севастопольську оборону вражали не лише суворою правдою про війну, а й правдою про офіцерів-аристократів, котрі прийшли у діючу армію за чинами, рублями та нагородами. Навесні 1873 p. Толстой розпочав і через чотири роки закінчив роботу над великим романом про сучасність, назвавши його за іменем головної героїні — «Анна Кареніна» («Анна Каренина»). У цьому творі, як згадувала дружина письменника, він любив «думку сімейну».В романі показано історіюдворянськихсімей на тлі яких розвивається революція. Драматичному сімейному життю Анни Кареніної протиставлене у романі подружнє щастя Костянтина Левіна. Проте історія щасливої сім'ї Левіна не ідилічна: відчуття тривоги за майбутнє не полишає героя, котрого не раз охоплює відчай. Левін несе у собі риси типового толстовського правдошукача, щасливого, чесного, котрий не боїться ставити найболючіші питання часу. У 80-х pp. з'явилися повісті Толстого «Смерть Івана Ілліча»(«Смерть Ивана Ильича») і «Холстомір» («Холстомер. История лошади»). Вони вразили читачів поєднанням глибокого психологізму з викривальним пафосом.  Толстой вважав літ як спосіб самовдосконалення і вдоскон всього людства. За Т. літ виконує виховну ф-ію.. Твори Т. дидактичні та повчальні.

 

69.


17.06.2015; 15:27
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь