пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ВАЛЬТЕР СКОТТ

(1771—1832) У 42 роки -уперше історичні романи. Перший роман В. Скотта «Уеверлі, або 60 років тому». Ім'я автора на ньому не зазначалося, далі - анонімно чи під псевдонімом — «автор Уеверлі». 30 iсторичних  романiв.  Дiя роману вiдбувається в середньовiчнiй Англiï 1194  року,  коли до Англiï пiсля тривалоï вiдсутностi повертається РiчардI, якого називали Левовим Серцем.  Айвенго - боротьбi  саксiв  проти   поневолення   та встановлення влади норманiв. подiï часiв норманського завоювання Англiï, боротьбу саксiв з норманами. Сильна, смiлива, непокiрна ледi Ровена та нiжна,  розумна,  спiвчутлива, здатна  о  самопожертви  Ребекка  справжнi  героïнi  свого  народу. Горда i сильна красуня Ровена волiє вмерти, але нiколи не належати ворогам. Ребекка вiрна дочка  свого  народу. Описанi звичаï   та   побут   саксiв,   норманiв,    євреïв    у середньовiчнiй  Англiï,  правила  проведення  лицарських  турнiрiв, кодекс лицарськоï честi, культ Прекрасноï Дами тощо. Персонажами роману є англосаксонськi володарi Седрик i  Ательстан, син Седрика юний лицар Айвенго, вихованка Ровена, норманськi  феодали  i лицарi Фрон де Беф, де Буагiльбер i де Мальвуазен,  селяни-раби  Гурт  i Вамба, абат Еймер i монахи,  король  Рiчард  Левове  Серце,  єврей Iсаак   та   його   дочка   Ребекка.   Як   справжнiй   лицар    Айвенго
вiдзначається   хоробрiстю,   чеснiстю,   вiдданiстю,    вiдвагою, справедливiстю, любов'ю до вiтчизни та Прекрасноï дами. Блазень Вамба, раб Гурт,  Робiн  з  Локслi  носiï  кращих  людських якостей: вiльнолюбства, смiливостi, справедливостi,  вiрностi,  честi  й
гiдностi. Де Буагiльбер, Фрон де Беф, де Мальвуазен уособлення найгiрших людських якостей. В  зображеннi  В.  Скотта  норманськi  барони  пихатi, нахабнi  люди,  для  яких  не  iснує  анi  законiв,  анi   моралi.
Найяскравiший  з  цих  образiв  лицар  ордену   храмовникiв   Брiан   де Буагiльбер. Вiн дуже честолюбний. Для  нього  i  релiгiя,  i  лицарський орден, i люди засоби досягнення особистоï мети.
У романi поданi образи як реальних iсторичних осiб (Рiчард Левове Серце, принц Джон), так i вигаданих героïв (лицар  Айвенго,  ледi  Ровена, Ребекка, Седрик Ротервудський та iншi. Король  Рiчард  справжнiй  лицар: смiливий, мужнiй, вiдчайдушний,  чеснийВ   середньовiчнiй
Англiï вiрили в чаклунство. Одну iз героïнь  роману,  Ребекку, звинувативши в чаклунствi, погрожують спалити на вогнищi.  

 Новаторство В. Скотта полягало в тому, що він створив жанр історичного роману, Основа-  політичний, соціальний і моральний досвід народу Шотландії, який протягом 4 століть боровся за свою національну незалежність проти економічно розвиненої Англії. Особливості історичного роману В. Скотта: o Поєднання правдивого зображення минулого життя і цікавої динамічної інтриги, рушійними силами якої були великі людські пристрасті - заздрість, ревнощі, мстивість, зажерливість і любов до свого краю, роду, сім'ї та ін. o Опис, оповідь, діалог - 3 компоненти роману - які у своєрідному співвідношенні поєднані в єдине ціле. Описи В. Скотта виконували роль не лише експозиції, а й історичного коментаря до подій і персонажів; розповідна лінія в романах створила історичну перспективу розвитку подій, письменник закликав свого читача до нової ролі - не лише учасника подій, а й сторонньої людини, яка на все дивилася з боку; діалоги відзначилися історизмом, особливостями поетики. Відсторонення автора від розповіді дало можливість персонажу самостійно пересуватися, мислити і говорити. o  поєднано романтичні пригоди, високі почуття і ницість окремих героїв, які керувалися у своїх вчинках часто протилежними мотивами. o Усіх героїв поділено на кілька груп:

-реальні історичні персонажі - не стояли у центрі оповіді;

-люди з народу - брали активну участь у розгортанні сюжету, створили узагальнюючий образ - народ, який включив у себе різні соціальні групи;

-молода людина - з нею пов'язана фабула - не мала надто виразних індивідуальних рис, але відзначилася порядністю, чесністю, сміливістю і здоровим глуздом.

o Виховання героя шляхом важких переживань, страждань, перевірки на мужність у пригодах і подорожах, сповнених випробувань і загроз.

o У романі відчутний тісний зв'язок історичного життя з особистим, історичної події з долею героя; але центральне місце у творі зайняло зображення історії, її руху і розвитку, розуміння письменником історичного процесу.

o Письменник далекий від ілюзій. Введений у розповідь авторський текст підводив читача до правильних суджень про цю епоху.

Скотт не був у числі першовідкривачів історичного колориту, він сам визнавав першість за романом Х.Уолпола "Замок Отранто

багато в чому зобов'язаним Марії Еджворт, (романи про Ірландію підказали йому тему), відштовхнувся від добре відомих і популярних у той час готичного і антикварного романів.

 

 

 

56.


17.06.2015; 15:27
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь