пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

«Сатирикон»

- твір давньоримської літератури, автор якого у всіх рукописах називає себе Петроній Арбітр. За жанром, починаючи з XVII століття, прийнято відносити до романів. Петроній прикрасив свій твір віршованими вставками. У них він відтворює стиль, манеру, метри латинських поетів-класиків - Вергілія, Овідія, Горація, Гая Луцилія. За формою це суміш віршів і прози, за сюжетом - своєрідний авантюрно-сатиричний роман, який пародіює грецький любовний роман. Основні персонажі: Енколпій - головний герой, від імені якого ведеться розповідь, Аскілт - його товариш, Гітоном - 16-річний хлопчик, їх супутник, предмет їх пристрасті і розбрату. Евмолп - старий, жебрак бездарний поет. Приєднується до компанії в третій частині.

Те, що дійшло до нас від «Сатирикону», являє собою ряд мало пов'язаних між собою епізодів, що розповідають про поневіряння і пригоди компанії трьох молодих людей без певних занять і з сумнівним минулим. Ці люди, отримавши освіту, але не маючи ні грошей, ні твердих моральних устоїв, ведуть паразитичний спосіб життя. Гнані випадком, вони поневіряються по світу, виглядаючи, де можна поживитися за чужий рахунок.

«Метаморфози» або «Золотий осел» - роман у 11 книгах, написаний давньоримським письменником II ст. н. е.. Апулеем. У книзі розповідається про неймовірні пригоди безпутного знатного римського юнаки Луція, захопленого жінками і чаклунством; розповідь ведеться від його особи, у кінці - він проходить обряд посвячення і стає пастофором (жерцем Осіріса і Ісіди).

Стиль «Золотого осла» підкреслено іронічний і ексцентричний, рясніє каламбурами, нагромадженнями епітетів, архаїчними побудовами пропозицій; автор любить використовувати рідкісні та застарілі слова. Роман являє собою завуальований езотеричний трактат: перші десять книг зображують повне чуттєвих задоволень і спокус життя, що веде до деградації, а остання демонструє піднесення людини через залучення до божественних таємниць.У романі «зашифрована» життя самого Апулея, який був присвячений в різні містичні вчення і був судимий за звинуваченням у чаклунстві.Твір є сатиру на всі риси життя пізнього Риму, в тому числі і на релігію. Іронічні нотки в описі обрядів ініціації, через які проходить Луцій, кажуть про релігійне скептицизм Апулея.

17.


17.06.2015; 15:27
хиты: 117
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь