пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Гай Валерій Катулл

Перше місце серед нових поетів належить, поза сумнівом, Катуллу. Гай Валерій Катулл (близько 87-54 рр.. До н.е.) народився в Транспаданскому місті Вероні. Оселившись у Римі, він зблизився з представниками аристократичної молоді, серед якої було чимало талановитих людей.

Катуллу була добре відома грецька та елліністична поезія. Ряд його віршів написаний у чисто олександрійському дусі («Весілля Фетіди і Пелея», дві шлюбні пісні-епіталамо та ін. Особливе значення набули у світовій літературі ліричні вірші Катулла, головні з яких він присвятив своїй коханій Лесбії.

Під цим вигаданим ім'ям ховалася, як це встановили ще в давнину, аристократка Клодія, сестра відомого трибуна 1958, не раз згадується в творах Ціцерона. Вірші Катулла знайомлять нас з перипетіями усього роману: Катулл говорить про свою пристрасть, що приводить його до боязкості. За першим захопленням і радістю успіху настало розчарування: у Катулла з'являються підозри, що викликають ревнощі і незабаром підтверджуються. Катулл переживає протилежні почуття, з особливою силою закарбовані їм у двовірш, що починається словами: «Хоч ненавиджу, люблю».

Зрештою, Катулл пориває з Клодією, і розрив цей викликає в нього як би заціпеніння. Він молить богів позбавити його від любовної хвороби; він розчарований у коханні і згодом не побажав повернутися до своєї колишньої коханої.

Любов до Клодії - не єдиний мотив ліричних творів Катулла. Він пише вірші про смерть улюбленого брата і численні і різноманітні вірші, присвячені друзям. Чудові вірші Катулла про природу. Вірш, звернений  до рідного півострову, написано поетом після повернення з Віфінії; рідні краї дорожче Катуллу всіх інших.

Таким чином, лірика Катулла відображає складну гаму особистих переживань поета. На нього впливали не тільки олександрійці - він перебував під впливом ранніх грецьких ліриків (особливо Сафо та Архілоха). Катуллу вдалося знайти виняткові за силою і принадою слова для вираження складних людських переживань, і його можна вважати першим великим римським ліричним поетом. У ліричних творах Катулла найбільш яскраво відображено розвиток індивідуалізму в римському суспільстві.

Катуллу не чужі були й політичні мотиви. Батько його вважався одним і гостем Цезаря, сам же Катулл обертався в колі антіцезаріанской молоді; йому належить кілька різких епіграм за адресою Цезаря і особливо за адресою улюбленця останнього, Мамурра. Щоправда, в одному з віршів Катулл захоплюється успіхами Цезаря у Британії.

В кінці аналізованого періоду розпочали свою діяльність видатні поети початку Імперії - Вергілій і Горацій, але твори їх, видані ними в роки останніх громадянських воєн, невіддільні від усього їх творчості, яке тісно пов'язане з політичними і соціальними відносинами часів принципату Августа.


17.06.2015; 15:27
хиты: 166
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь