пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Проза «чорного гумору» у США

(К. Воннеґут, Дж. Геллер)

60-70 роки 20 ст. - виникає і розквітає школа “чорного гумору”. Хоча формального об’єднання таких різних письменників, як У. Берроуз, Д. Барт, Д. Донліві, Д. Бартельм, С. Елкін, К. Кізі, К. Воннегут, Д. Хеллер, У. Геддіс та ін., не існувало, їхня своєрідна спорідненість сьогодні загальновизнана. І базується вона на самоіронічному висміюванні хворого світу.

Після Першої і особливо Другої світових воєн для великої частини зхї інтелігенції стала нереальною віра в розумне влаштування світу. Тому митціпочали сприймати світ як хаос, не підвладний людському розуму. Таким є світосприйняття “чорних гумористів”.

Джозеф Геллер «Поправка-22» — перший і найвідоміший роман.

 Основна тема роману — абсурдність війни і військового життя в американському авіаційному з'єднанні під час Другої світової війни. Військове правило № 22 дозволяло божевільним льотчикам не брати участь у вильотах, проте ті, хто посилався на це правило цим самим демонстрували бажання жити, що є основним інстинктом психічно здорової людини і тому не могли цим правилом скористатися.

Головний герой:  льотчик Джон Йоссаріан.

Сюжет: начальство постійно вимагає нових вильотів, Йоссаріан страждає від депресії, ненавидить війну і проводить більшість часу у шпиталі, де він симулює різні захворювання. Пославшишь на  військове правило № 22, довів, що здоровий.

Присвячено останнім рокам другої світової війни, проте сприймається він як гостро злободенний антивоєнний твір, в якому у дотепній формі висміюється військово-бюрократична машина США.

Улюблені художні прийоми Геллера — гіпербола, карикатура, гротеск — допомагають виразніше відчути атмосферу кар’єризму, корупції, хабарництва, пияцтва, поширених в американській армії.

НАПРЯМ: постмодернізм.

 

119. Роман


17.06.2015; 15:17
хиты: 169
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь