пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

К.Гамсун

а. Проблематика й стильові особливості роману «Пан»:

1890 року друкується роман «Голод», це робить Гамсуна норвезькою знаменитістю. З цього місця починається висхідна його слави й таланту. Тв:роман «Містерії», «Редактор Люнге» (засудження буржуазного лібералізму та запроданської демократичної преси), «Нові паростки», «Пан», трилогія «У воріт царства », «Гра життя», «Вечірня зоря» (боротьба антиліберала та ніцшеанця вченого Карино за свої ідеали), «Вікторія», драма «Мункен Венд».Норвежс. Письм. Дитинство провів в гармонії з природою(відбито в тв.) перший літературний наробок — повість «Загадкова людина», що була опублікована 1877 року. Після 1888 року письменник оселяється в Копенгагені Роман «Голод»(1890), в якому оповід. про молодого письменника-журналіста без постійної роботи, що заробляє на прожиття випадковими статтями й конає від голоду, опис відчуттів людини, яка прмирає від голоду.Відразу ввів Кнута в число знаних письменників-новаторський психол. твір, приніс йому славу. Гамсун не сприйняв індустріалізації, позит. розвиток особистості пов'язував з патріархальним селянським життям, ідеалізуючи його. Це особливо яскраво відбилося в написаному після І світової в ром. «Плоди землі» (1917), за який він і одержав Нобелівську премію з літератури 1920 р. Герой твору — селянин, що оселився в глухому лісі, постійно працює на землі й живе щасливим сімейним життям. Внаслідок поїздок «З духовного життя Америки» - публіц.книга (1882-1884 – еміграція до Ам.) В Амер. знайомиться з М. Твеном. Доповідь «Норвезька літ», «Психол. Літ», Модна літ.». Критикував Ібсена,  вважав що літ знах під впливом Гюго і Золя. Есей «Із підсвідомого життя душі».

Твори переповнені сумними розповідями: «Під осінніми зорями», «Мандрівник грає під сурдинку». «Жінки біля криниці». Трилогія «Волоцюги», «Август», «А життя продовжується». Останній роман  - коло замикається 1936р. Був і поетом, має кілька драм. Творів. Основні риси: зображує конфліктні ситуації; розвиток люд. психіки – як феномен; внутрішні монологи «потік св..»; мотив самотності – внутрішня настанова автора; вітаїзм – єдність-пантеїзм; створював цикли романів.

«ПАН»: складається із 2 частин, розповідь від 1 особи, заключна частина «Смерть Глана» була написана раніше.Античні алюзії. Пан – паніка. Бог насилає паніку, якщо людина турбує його самотність. Символ. Назва твору, Пан – бог лісів (гр..міф.), покровитель природи. В образі лейт. Глана

втілено образ Пана: бог Пан не вподобав життя на Олімпі, тому повернувся на землю і жив своїм життям, так і Глан – не зміг жити серед людей. Глан: відлюдькуватий, не знав як себе поводити, розбив чашку, викинув туфельку Едварди. (сама Едварда – капризна, часто нелогічна, але сильна натура, неспроможна віддати все заради любові). В творі – описи місцевості. Античні образи: пес Езоп, якого вбив сам Глан і послав Едварді труп.

Людина зображена, як невіддільна част. Природи, щастя пізнається серед самотності (від*їзд Глана від Едварди).

Неоромантичні мотиви (осн романт. Тип тв.), почуттєва сфера, емоційно-інтуїтивні почуття. Тема кохання: непереборна сила, що не піддавалася контролю розуму, не знала перешкод і не визнавала жодних обмежень. Імпресіоністичний психологізм - головна стильова ознака імпресіоністичної техніки письма.

 

 


17.06.2015; 15:17
хиты: 139
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь