пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні тенденції в розвитку французької літератури кінця ХІХ - поч. ХХ століття

.Франція визнач заг. напрям. руху європ. культ. Зародились худ течії і школи(натуралізм імпресіонізм кубіз).  ІДЕАЛІСТИЧНІ КОНЦЕПЦІЇ:Артур Шопенгауер(німецький філософ Фрідріх Ніцше (нім. філософ): «Народження трагедії із духу музики» - поділяє мистецтво на 2 типи – Діонісійське і Аполонійське.Інтенсивність наукового і худож. життя робить Париж признаним центром Європи. В літ. виділ 2 етапи: 70-90-ті 20 ст. та  60 – 90 натуралізм- брати Гонкури «Жерміні ласерте» Закріпив натураліст принципи Еміль Золя. На поч. 80х письм. які згурт навколо золя видали зб. «Меданські вечори». Критика оцін. її як маніфест нової натуралісти школи.Символісти ствердж., що мета мистецтва в передачі вищої реальності. Символ,виступав як вираження надчутливої інтуїції поета. Визнаним головою франц. символізму був С. Маларме. 70-ті період імпресіоністичних шукань Маларме. Він як і Верлен прагне малювати не річ, а ефект який вона справляє, вподобити мистецтво музиці.Парижська Комуна: десятки імен письменників в чиїх творах знайшла відображення ця політична подія.пр. Ежен Потьє. Він створив «Інтернаціонал» який прозвучав як реквієм в пам'ять загиблим борцям. франц. реаліст літератури є Жуль Верн, засн жанру наук.-фантаст. роману. Поч. 20 ст  увага переключається із обєктивної реальності на її суб’єктивне сприйняття, з самих речей  на породжені ними враження і відчуття. Поль Верлен не раз зараховував себе до «проклятих поетів», які існували без завтрашнього дня.

Любовна лірика – «Добра пісня». В його поезії реальний прозаїчний світ зігрітий почуттями ліричного героя отримує особливу прозаїчність і виразність. В 70-ті в Ф. утверджується імпресіонізм. Артюр Рембо. Особливу групу станов. поезія про франко-прусську війну - тема загубленого людського життя. Поезія «П*яний корабель» Еміль Золя З 1868до 1893 він працює над «Ругон-Маккарами» соціальною епопеєю. В неї ввійшли 20 романів «Ка’рєра руггонів», «Черево парижу», «Нана», «Жерміналь», «Земля» і ін. в ній представлені всі класи і соціальні групи.Гі де Мопассан:його творчість завершує собою розвиток франц. реалізму19 ст. особливе місце займають новели («Пампушка», «Коштовності», «Сповідь», «Мадемуазель Фіфі»). Написав бл. 300, різні за тематикою, жанровими особливостями(новела-памфлет, новела сповідь). Роман «Життя». Основна тема історія людського життя з надіями, які не здійснюються, втраченими ілюзіями, гіркими розчаруваннями. Роман «Любий друг»: в центрі молодий хлопець який прагне підкорити Париж. Мопассан бачив проблеми і біди сучасного йому світу проте не бачив можливості змін на краще.

Анатоль Франс у творчості поєднав традиції французької гуманістичної культури і прагнення до оновлення літератури новими темами і жанрами, глибокий інтерес до історії і гостре відчуття сучасності.  У передмові до роману «Острів пінгвінів» автор так визначив своє завдання: зобразити дії людини, використовуючи багато рис з історії власної країни. Роман сприймається як висновок роздумів автора над долею людської цивілізації, яка на його думку є нічим іншим як історія бід, злочинів і божевілля. Наприклад зображує війни. Створює виразний образ найвеличнішого воєвод ця всіх часів і народів Трінко (Наполеона).  Роман належить до творів в яких за словами автора він виразив істину в формі вимислу, алегорії, казки.

Ромен Роллан утвердив у мистецтві героїчне начало, захищав вічні гуманістичні цінності в світі. Закликав об’єднатися для боротьби проти війни фашизму.

 

 

Внесок


17.06.2015; 15:17
хиты: 128
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь