пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Ф. Достоєвськ

ого

Філософія у романах: Добра і зла,сенс людського існування, моральні критерії через які людина може переступити. Аналізує Достоєвський душевні порухи, відкриває те, що людина зазвичай приховує у собі- це НОВАТОРСТВО. Входить у літературу як автор соц..-психол. і філософських романів. Представляє епос доби страждань, пошуків життєвих істин.

Фантастичний реалізм- напрацьований метод Достоєвськогою Пошукові романи ідеології, так називав романи . Д., бо тут зображені психологічні протиріччя. У сюжетах велика кількість персонажів, кілька сюжетних ліній. Поліфонічність і багатоголосся (згадує М. Бахтін)

«Злочин і кара»- конкретне місце, Радіон Роскольников, кілька сюж. Ліній, Достоєвський досліджує конкретний локальний випадок, Стаття Роскольникова, де він поділяє людей на 2 типи: звичайних, і наполеонів (мають право переступити через кров), таким може пробачитись злочин. Роскольников: «Хто я? Тварь дрожащая или право имею?»  Трагедія Р-ва-він не наполеон, бо його мучить сумління.. Він забрав гроші,але не скористався ними. Роман набуває ідеологічного, філософського значення. Відтворення певної ідеології, яка для рос. сус-ва типова. Людина, яка шукає себе. Проблеми Достоєвського універсальні.

Новий Гоголь-прізвисько Достоєвського

«Бідні люди» Жанр - епістолярний роман. один з ранніх творів Достоєвського (1845 р.). Роман, слідом за гоголівською “Шинеллю”, визначив розвиток всієї російської літератури. Пафос Уперше в літературі духовне життя знедолених людей було показано зсередини, розкрита так правдиво й докладно. Тема “маленької людини” продовжує традиції Пушкіна й Гоголя Новизна роману не тільки в розкритті душі “маленької людини”. Любов до Вареньке випрямляє Девушкина, що ощущали себе, “ганчіркою”: “…Початок поліфонічного роману (багатоголосся) МАЛЕНЬКА ЛЮДИНА –ВПЕРШЕ тут.

«Білі ночі» повість-головний герой живе в уявному світі. Білінський у творах Достоєвського- біль за людиною. Ін. твір « Зневажені і скривджені»-тема мал.. людини. Роман «Ігрок» -аналіз хвороби. Роман «Ідіот». Останній роман- «Брати Карамазови»-підсумки творчості. В романі зявл. Фантастика, панорама сучасної Росії, кожен з героїв-носій певної ідеї. Кожен роман- ІДЕОЛОГІЧНИЙ. Ідеї старого Карамазова (в нього своя філософія) символ смерті і загнивання. Дмитро-людина стихійна, щира і благородна,пошуки сумління Дмитро після звинувачень батька відчуває «винуватість за всіх». Іван-справжній вбивця батька. Смердяков (позашлюбний син, який насправді вбив батька-жалюгідна постать, виконавець злої волі Івана. Іван подібний до нігілістів-нігелізм не веде до духовного вдродження.. Достоєвський мав намір зробити «Братів Карамазових» першою книгою великої епічної трилогії «Життя великого грішника», однак помер через чотири місяці після публікації твору. Сюжет: Фабула роману побудована навколо судового процесу, в якому Дмитро Карамазов, пияк і бешкетник, звинувачується у вбивстві свого батька, купця Федора Карамазова. Можливість вбити батька й мотиви для цього мали всі три сини старого Карамазова: Дмитро, Іван та Альоша, а також Павло Смердяков, позашлюбний син купця. Ці чотири персонажі відображають увесь спектр російської душі: щирий пияк Дмитро, раціональний західник Іван, екзальтований, схильний до містицизму,почвенник Альоша та підлий байстрюк, пролетар Смердяков. Багато джерел мали вплив на написання роману. Перше джерело від російського філософа Миколи Федорова. Федоров виступав за християнство в якому син відповідає за гріхи батьків . Але трагедія батьковбивства в романі Достоєвського є повною протилежністю ідеї філософа Федорова. Хоча релігія і філософія мають глибокий вплив на Достоєвського, в його житті мало місце на багато інтимніша трагедія яка змінила хід роботи над романом Брати Карамазови. У травні 1878 року, автор втрачає свого трирічного сина, Олександра.

Іншим джерелом був особистий досвід автора. У 1850-х років, він відбував покарання на каторзі (російський в'язниці). По дорозі з Омська до Сибіру Достоєвський познайомився з молодим чоловіком, який був засуджений за вбивство свого батька і придбав його спадщину. Майже десять років після цієї зустрічі, він дізнався, що цей молодій чоловік, був помилково засуджений. Пізніше був виправданий, коли справжній вбивця зізнався у злочині.

68. Філософські та морально-етичні проблеми у творчості Л.


17.06.2015; 15:17
хиты: 159
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь