пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Творчість Е. Золя

, романний цикл «Ругон-Маккари»

В основі натуралізму лежить психологія позитивізму. Засновник- Огюст Конт. Натуралізм анг.- Іполіт Тен, Герберт Спенсер (ам.) «закон природного відбору, виживає сильніший» Позитивісти вважали, що ті самі процеси, що існували в природі існують і у суспільстві і це нормально».  Закони які існують у фізиці (тяжіння) неможливо скасувати, так і у люд. Сус-ві. Позитивісти звертали увагу на біологічне існування людини. Натуралізм відтворення дійсності абсолютно точно (як реалізм) АЛЕ відмовляються від такого, як загальна типізація. Ще, натур-м зобр. Людину як істоту біологічну, реалізм- як соціальну. Характерні теми: патології, фізіологічні відхилення, акцент на фізіологічному житті, звертання до «заборонених тем», якщо явища існують в житті, вони мають місце в літературі: фізіологія, статеве життя, зображення бідноти дужеоголено. НАТУРАЛІЗМ- це стильова течія, на основі сформованого реалізму. Навколо Е. Золя обєдналися молоді письменники: «Меданська група»- об’єктивізм, фактографічність, відмова від вияву авторської оцінки, зверт. до заборонених тем, тами спадковості, (кров, середовище, момент).

Е. Золя  вважав Бальзака своїм духовним батьком, був не лише художником, а й теоретиком натуралістичної школи. Як теоретик натуралізму він виступив у 70-х роках на сторінках «Вісника Європи». Його праці «Романісти — натуралісти» і «Експериментальний роман» — головний матеріал для створення теорії. (1840—1902) Народився 2 квітня 1840 в Парижі У ці роки Золя почав писати для газет хроніку і літературно-критичні статті. Журналістика сприяла розвитку уваги до дійсності. Незабаром він залишив видавництво і повністю віддався літературній практиці.У 1864 році Еміль Золя опублікував збірку оповідань «Казки Нінон». Творча спадщина Золя багатогранна (декілька збірок оповідань, збірка літературно-критичних і публіцистичних статей, кілька драматичних творів, але першорядне місце займали романи). «Ругон-Маккари». У митця виник задум епопеї, схожої на «Людську комедію» Бальзака. Він вирішив створити «соціальну історію однієї сім'ї в період Другої імперії», прагнучи втілити в неї положення натуралізму. Майже 25 років він працював над епопеєю «Ругон-Маккари», в якій відображено історію французького суспільства з 1851 по 1871 pp.Епопея «Ругон-Маккари» (1871—1843) — справа всього життя Золя — складалася з 20 романів. Золя задумав розглянути 4 покоління однієї сім'ї.Він склав генеалогічне дерево сім'ї Ругон — Макарів, надавши кожному члену сім'ї детальну медичну характеристику з так званих спадкових рис. Романи перенасичені великою кількістю персонажів (загальна кількість діючих осіб — 1200 До уваги взято період, коли II імперія розвалилась. Її історію завершили трагічна війна і Паризька Комуна. Поступово посилилася соціальна лінія в «Ругон-Маккарах» за рахунок біологічної. Провідні теми, основні лінії, хоча вони не охопили усього змісту епопеї:• зображення життя буржуазії («Кар'єра Ругонів», «Здобич», «Черево Парижа», «Накип», «Гроші» та ін.) • життя народу («Западня», «Жерміналь», «Земля»); • антиклерикальна тема («Завоювання Плассана», «Проступок абата Буре»); • тема дитинства, творчості (роман «Творчість»);• тема спадковості («Людина — звір», «Лікар Паскаль»),

Одним із найкращих романів циклу «Ругон-Маккари», написаних на засадах експериментального методу, став роман «Жерміналь». У цьому творі Золя проаналізував найважливішу соціально-історичну суперечність національного життя Франції кінця XIX ст., що її сам письменник позначив як боротьбу «праці та капіталу». «Жерміналь» — грандіозна фреска, яка складалася з найдетальніших, імпресіоністичних за манерою описів шахтарського побуту та праці, що чергувалися з розлогими символічними картинами. Карєра Ругонів 1871, Здобич, Черево Парижа, Завоювання Пласана, Провина Абата Муре, Його високість Ежен Ругон, Пастка, Сторінка кохання, Нана, Накип, Дамське щастя, Радість життя, Жерміналь, Творчість, Земля, Мрія, Людина-звір, Гроші, Розгром Доктор Паскаль.

 

67. Соціально-філософські, психологічні романи


17.06.2015; 15:17
хиты: 130
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь