пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

«Людська комедія» О. Бальзака

. Структура, сюжетно-композиційні особливості, образна система, проблематика, особливості творчого методу.

Оноре де Бальзак (Франція)  Спочатку література була для нього способом досягнення багатства. Пізніше визнав цю творчість «літературним свинством». Писав, що прагне «зобразити чоловіків, жінок і речі»

Людська комедія — багатотомна колекція зв'язаних між собою творів Оноре де Бальзака, в яких відображено в найрізноманітніших аспектах французьке суспільство часів Реставрації і липневої монархії 1ї половини 19 ст. Комедія, бо він дивиться на перебіг подій як на театр, на людей як на маріонеток, знаходить комізм у тих ситуаціях, які описує.

Структура. «Людська комедія» складається з 95 завершених творів (мала містити 144 твори) (оповіданьповістейроманів та есе) й 48 незавершених творів, деякі з яких мали тільки назви. До «Людської комедії» не належать 5 п'єс Бальзака та збірка гумористичних оповідань. Зазвичай, назва збірки вважається алюзією на «Божественну комедію» Данте. Назва вказує на те, що його твори присвячені життю людей в традиціях реалістичної літератури. Складається з 3х частин: «Етюди про звичаї» -пояснення життєвих явищ. «Філософські етюди»-причини і рушійні сили «Аналітичні етюди». Етюди про звичаї поділяються на 6 частин 1- Сцени приватного життя, 2 – сцени паризького життя, 3 –сцени провінційного життя, 4 –с. політичного ж., 5- с. військового ж., сцени сільського життя. Бальзак дуже детально описує світ, вважає, що « психологію героя визначає оточення і світ в якому він живе» Світ –предметний і конкретний

Передмова до «Людської комедії» стала літературним маніфестом критичного реалізму. Проблематика. Свідчить, що Бальзак- майстер деталі. Досл-в проблеми 1-психології, 2 – взаємодію духовного і фізичного. Суспільство вважає як окремий організм. Зокрема, «Шагренева шкіра» філософський етюд:антиквар говорить про 3 типи ставлення до життя: бажати, мати, знати. Антиквар, як і Гобсек знає механізми, що призводять до кривавих кар. Для Гобсека гроші- як засіб керування людським театром. Таких як він- всього декілька в Парижі. Він відповідає за «аристократичний світ» «Аналітичні етюди» мали дослідити початки основи речей. Бальзак « звичаї-це спектакль, прични –це куліси, механізм-сцени, початки – автор» До «Аналітичних етюдів» входять: збірка нарисів «Фізіологія шлюбу», «Дрібні негаразди подружнього життя» Характерні особливості людської комедії.  Кожен твір є самостійним і водночас є окремою частиною цілого. ОПИС СУСПІЛЬСТВА. Широка панорама французького суспільства. Елемент,що скріплює всі твори-  перехідні персонажі, (з 1го твору в інший)- це такий композиційний засіб характерний для Бальзака і його Л. К. 1834, роман «Батько Горіо» писався вже як частина цілого циклу. Більше 30 персонажів.  У романах Бальзака може бути кілька головних ліній з окремими ідеями, які втілюють персонажі. Батько Горіо- 1. тема молодої людини, кар’єри. 2. тема пристрасті, яка керує людьми. Гобсеком керує пристрасть до грошей.. Горіо керує пристрасть-батьківська любов, почуття надмірне і засліплюючи.

В «Л. к.» майже 2 тисячі персонажів. Всі образи у розвитку. Всі образи і еволюції можна простежити. У начерках до творів, Бальзак писав біографії, сприймав героїв як реальних, читачі теж. Фінали мають характер незавершеності. Пишучи про 1го героя розповідає про ціле суспільство. Не любив типових розвязок,які присутні у творах з однолінійним сюжетом Важливою особливістю всього роману- БАГАТОЦЕНТРОВІСТЬ, центральним сюжетом є не 1, а кілька персонажів.

 

65. Художньо-естетичні та філософські погляди


17.06.2015; 15:17
хиты: 160
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь