пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

основні тенденції розвитку французької літератури кін 19- поч. 20 ст

Франція в 2 пол 19 – поч. 20 ст визначала загальний напрямок руху європейської культури. Тут зарод численні художні течії і школи(натуралізм імпресіонізм кубізм тощо) які отрим потім світове визнання. В 80-ті широкого поширення отрим філософія шопенгауера чиї песимістичні думки про відсутність сенсу буття і непотрібності всякої люд діяльності як ніколи відповідали  настроям частини інтелігенції. Вчення Ш.про мистецтво як найбільш адекватну форму пізнання дійсності. На поч. 20 ст стала популярною філософія ніцше, яка стала апофеозом сили, жит енергії «надлюдини». Надлюдини перша за все творчо обдарована особистість. Інтенсивність наукового і худож життя робить париж признаним центром європи. В літ виділ 2 етапи: 70-90 і 20 ст. ін. 60 – 90 натуралізм. Першим маніфестом став роман бр гонкурів «жерміні ласерте» названий авторами клінічним аналізом любові. Закріпив натураліст принципи е.золя. на поч. 80х письм які згурт навколо золя видали зб «меданські вечори» . критика оцін її як маніфест нової натуралісти школи. Реакцією на крайнощі натуралізму став символізм. Символісти ствердж що мета мистецтва не в зображенні дійсності який вони вважали вторинним а в передачі вищої реальності. Здійснити це вони намагались з допомогою символа, який в їхній естетиці виступав як вираження надчутливої інтуїції поета. Визнаним головою франц символізму був с.маларме. 70-ті період імпресіоніст шукань маларме. Він як і верлен прагне малювати не річ, а ефект який вона справляє, вподобити мистецтво музиці. Маларме порушує звичні семантичні і синтаксичні звязи слів і фраз, допускаєінверсіїцілих фраз и даже поезій.  З 1880 р. в домі Маларме стали влаштовувати "літературні вівторки", яі збирали молодих людей,захоплених символістськими ідеями.

Помітне місце належить літературі Парижсьої Комуни. Вона включає в себе десятки імен письм в чиїх творах знайшла відображення ця політична подія. Її створ протягом 72 днів існування комуни і після її гибелі – в тюрмах на засланні на еміграції. Найяскравішим представником був Ежен Потьє.він створив «Інтернаціонал» який прозвучав я реквієм в пам'ять загиблим борцям. Покладений на музику, став міжнародним пролетарським гімном.

Невідємною частиною франц реаліст літератури є Жуль Верн., засновник жанру науково-фантастичного роману. В своїх творах він створив картину майбутнього в якому править розум і знання. Він передбачив появу підводних човнів, політ на Місяць, подорож далеко в океан. Ввів у літературу нового героя вченого-творця, який служить науці і людям. ("Двадцять тисяч льє під водою"). Значний вклад зробив і в реалістичну літературу присвячену життю французького села («буколіки»).  Поч. 20 ст  увага переключається із обєктивної реальності на її суб’єктивне сприйняття, з самих речей  на породжені ними враження і відчуття.

ПольВерлен не раз зараховував себе до проклятих поетів  які існували без завтрашнього дня.

Любовна лірика – «Добра пісня». В його поезії реальний прозаїчний світ зігрітий почуттями ліричного героя отримує особливу прозаїчність і виразність. В 70-ті в франції утверджується імпресіонізм. Верлен перший хто втілив принципи в поезії.»поетичне мистецтво» являє собою маніфест імпрес. Завдання імпрес передати враження від предмету, виразити почуття, настрої автора. Верлен пропонує засоби здатні їх реаліз: музичність,невизначеність образів, розмитість тонів,фарб, неточність слова. «Пісні без слів» стали практичною реалізацією настанов Верлена. Збірка передає не картини а внутрішній стан поета.

Артюр Рембо Особливу групу станов поезія про франко-прусську війну в якій пронизливо і гірко звучить тема загубленого людського життя. Рембо спеціально грубий. Він вводить натуралістичні відштовхуючі побутові деталі, поєднує в одному образі підвищене і низьке, широко використовує вульгаризми і діалектизми.  Навіть сонет перетворюється у розповідь про «шукачів вошей» або про проблеми людини яка зловживає пивом. В центрі «п’яного корабля» символічний образ корабля-людини який стрімко несеться без руля і вітрил назустріч невідомому. Дорогою перед ним постають дивовижні пейзажі і незрозуміло чи це реальність чи фантазія.

Эмиль Золя щоб надати твору характер наукового дослідження широко використовує спеціальну термінологію. З 1868до 1893 він працює над «Ругон-Маккарами» соціальною епопеєю. В неї ввійшли 20 романів «Карєра руггонів», «Черево парижу», «Нана», «Жерміналь», «Земля» і ін. в ній представлені всі класи і соціальні групи. Своєрідним прологом став роман «кар’єра ругонів» який має підзаголовок «походження». В ньому говор про походження сімї ругон-маккарів і народження ІІ імперії. Гіде мопассан . його творчість завершує собою розвиток франц реалізму19 ст. особливе місце займ новели. Написав бл 300 різні за тематикою, жанровими особливостями(новела-памфлет, новела сповідь). Роман «Життя». Основна тема історія люд життя з надіями які не здійснюються, втраченими ілюзіями, гіркими розчаруваннями. Роман «Любий друг». В центрі молодий хлопець який прагне підкорити париж. Гол герой – жорж дюруа. Єдине що в нього є – приємна зовнішність.

Мопассан бачив проблеми і біди сучасного йому світу проте не бачив можливості змін на краще. Анатоль Франс у творчості поєднав традиції французької гуманістичної культури і прагнення до оновлення літератури новими темами і жанрами, глибокий інтерес до історії і гостре відчуття сучасності.  В романі «Боги жадають» з точністю відтворив повсякденне життя революційного міста. У передмові до роману «Острів пінгвінів» автор так визначив своє завдання: зобразити дії людини, використовуючи багато рис з історії власної країни. Роман сприймається як висновок роздумів автора над долею людської цивілізації, яка на його думку є нічим іншим як історія бід, злочинів і божевілля. Наприклад зображує війни. Створює виразний образ найвеличнішого воєвод ця всіх часів і народів Трінко (Наполеона).  Роман належить до творів в яких за словами автора він виразив істину в формі вимислу, алегорії, казки.

Ромен Роллан утвердив у мистецтві героїчне начало, захищав вічні гуманістичні цінності в світі. Закликав об’єднатися для боротьби проти війни фашизму.

 

64.


17.06.2015; 15:17
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь