пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ТЕАТР І ДРАМАТУРГІЯ ДАВНЬОГО РИМУ. ПЛАВТ ТА ТЕРЕНЦІЙ.

Витоки римського театру:

У галузі літератури й театрального мистецтва римляни часто запозичували готові форми у греків. Однак не можна бачити в римській культурі лише запозичення. Їй властиві й багато оригінальних рис, висхідні до глибокої давнини. Крім тогозапозичене у греків піддавалося радикальній переробці відповідно до потреб і смаків римського суспільства.

Витоки римського театру і драми походять, як і в Греції, від сільських свят збору врожаю. Ще у віддалені часи, тоді коли Рим являв собою невелику громаду, по селах справлялися свята у зв'язку із закінченням жнив. На цих святах виспівували веселі  пісні. Зародившись ще при родовому ладі, ці пісні існували і в наступні століття, і в них, за свідченням письменника часів Августа Горація, знаходила відображення і соціальна боротьба між патриціями і плебеями. Горацій говорить, що ці жартівливі пісні не щадили і знаті, яка постаралася їх приборкати - було встановлено суворе покарання кожному, хто буде засуджувати їх в цих злісних віршах.

Існувала й інша форма примітивних видовищ - сатура. Ці зародки драми в Римі відчули на собі вплив етрусків. Щоб умилостивити богів, римляни вирішили поряд з іншими заходами вдаватися до заснування сценічних ігор. З Етруcії були запрошені актори. Це були танцюристи, які виконували свої танці під акомпонемент флейти. Етруським акторам стала потім наслідувати римська молодь, яка додала до танцю жартівливий діалог, написаний нескладними віршами, і жестикуляцію. Так виникли поступово сатури. Сатури були драматичними сценками побутового і комічного характеру, що включали в себе діалог, спів, музику і танці, причому музичний елемент грав у них істотну роль.

ПЛАВТ.

Творчість Плавта відноситься до того періоду історії Риму, коли він з сільськогосподарської громади стає найсильнішою державою спочатку на Апеннінському півострові, а потім у басейні Середземного моря.

Хоча Плавт запозичив сюжети для своїх п'єс з нової аттичної комедії, він яскраво зобразив у них і риси римського життя. У його п'єсах постійно згадуються римські установи та посадові особи, римські свята, різні сторони римського побуту, в тому числі і театрального. Плавт співчутливо ставився до плебейських низів рабовласницького суспільства і засуджує людей, що прагнуть до нечесної наживи. У його комедіях є нападки на лихварів, торговців, звідник


17.06.2015; 19:55
хиты: 145
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь