пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Героїчний епос, його національна специфіка:

По хронолог. Г.Е. – перехідний жанр від фольклору до середньовічної трад. Історії пох. цих тв. губляться в часі (Трістан та Ізольда – сюжет сформ. У 11-13 ст, період записів історій про лицарів). Лицарство – вищий прошарок суспільства, лицар служить дамі, він – поет, романтик, ідеаліст. Прославлялись подвигами та високо поетичними почуттями.Ідеальне кохання, коли воно за цінністю переважає життя. Середньовіччя – казковий час в буквальному значенні. Казці передувала віра, міфи переходять в літературу не зміненими. Вносить в історію літератури нові сюжети. Варварські народи, племена стали метеріалом для епосу. 9-12 ст – процес, коли етнічний матер.був на варварському рівні розвитку. Утворювались протодержаваи, народи, які на наступному етапі ставали державами. Героїчний епос – жанр, що постачає глибинну історію, грає роль усного історичного документа. Формувалися певні постаті – персонажі, саме вони в Середні Віки стали матрицею для інших творів. Всі ролі (образи) – античного, чи середньовічного походження, тому що саме Середньовіччя задало систему образів (вічні образи) . Перші герої, що потрапили до нас з героїчного епосу – це ті, котрих ми знаємо з казок. Героїчний е. – перехід – переважно віршована форма про історичні події. Європейські народи усвідомлюють себе як етнос, як народ (Саксон Граматик «Історія європ.королів»). Літописи почали засвідчувати той момент, коли народ почав сам себе усвідомлювати, тоді почали записувати ті подіїі і складати художні твори. Одночасно почали записуватись історії художнього плану – епоси європ. народів. В  зв*язку із пожежами всі рукописи були знищені – результат монгло-татарських навал. Знаходять рукописи у 16-17 ст, у різних місцях. Історія казкова, передає життя народу в ті часи. Давнина сюжетів визначається так: чим більше казкового, тим давніша сама історія. Беовульф – англійський епос (Хорхе Луї Борхес – лат-амер іспаномовний поет, вивчив староанглійську і переклав його). Важливим в героїчному епосі виступає образ меча, а також інших предметів (сурма), тварин (кінь). Образи-символи, що символ.чоловічу енергію, мистецтво бути воїном. Таких образів є чимало.

Чаша Грааля – символізує силу, містику. Скарб - середньвічнепох., охороняються закляттями, потворами. Образ лісу – починаючи з кельтського епосу – ліс обожнювали друїди, кореляція лісу з біблійною пустелею. Ліс – сакральний простір, ініціація, утворює опозицію до культури міста. Видіння – наскрізний мотив, що можна простежити.Містика як спосіб спілкування (видіння, сновидіння).Формується людське світосприймання та ментальність. Герої – орієнтири. Класичнийепос є витворомусноїколективної таписемно-індивідуальноїтрад. До видатнихепічнихтворівпізньогоСередньовіччя належать російськібилини, героїчніпіснібалканськихнародів, поеми (вірменська «Давид Сасунський», французька «Пісня про Роланда», іспанська «Пісня про могоСіда», німецька «Пісня про Нібелунгів») та ін. Ці твори демонструютьспецифікубаченняісторичнихподійсередньовічноюлюдиною та втілюютьідеали, які й упродовжпопередніхстолітьвизначалипершоосновижиття. Витокамикласичногоепосу «булиісторичніперекази і багатющий арсенал образнихзасобівархаїчногоепосу».Епізод смерті героя (убивство Зігфріда, загибель Гунтера та його братів у німецькому епосі). він приймає смерть під час бою як захисник своєї країни (смерть Роланда у французькій поемі).У класичномуепосідійсністьзмальованобільшдостовірно. Цьомусприяли як зменшенняроліказково-міфологічних деталей, так і розробкасуспільно-важливихтем (відданістьдержаві, захисткраїнивідзавойовників, вірність королю, засудженняфеодальногорозбратутощо).
Новаторство періодупозначилося й на образнійсистемітворів.Персонажі часто малиреальнихпрототипів (Карл Великий, Роланд уфранцузькійліт.). Стійка система художніхзасобів: сталіепітети, гіперболізація, зачини й кінцівки, триразові повтори, поширенідіалогитощо.
Типологічнаспільністьгероїчних поем. Спільніознакигероїчних поем зрілогосередньовіччя:
•    в основі - історичніподії, поетичнопереосмислені з точки зорународноїсвідомості, ідеалів та інтересів;
•    провідна тема - вірнеслужіння монарху, б-ба за незалежністьбатьківщини;
•    головний герой - людина знатного походження, не маєміфологічнихякостей, але наділенийвідвагою та мужністю;
•    традиційнакомпозиція - зачини й кінцівки, триразові повтори, поширенідіалоги, різкепротиставлення головного героя йогосуперникам;
•    стійка система художніхзасобів: сталіепітети, гіперболізація, ідеалізаціягероїв.
Фран.гер.епос«Пісня про Роланда».
У написаномуЕйнхардом «Життєписі Карла Великого» згадуєтьсяпохід, оспіваний у «Пісні про Роланда». Арабські і французькіхронікисвідчать про те, щозгадана в «Пісні» битва справдівідбу¬лася. Але в художньомутворірозповідь про неї за традицієюгероїчногоепосуміфологізована..У «Пісні» розгортається картина протистояння2ворожихтаборів: один очолюваний мавром Марсілієм, а інший — королем франківКарлом Великим. Особливостіконфліктувизначилипобудовусистемиобразів. Персонажіпоемиподіляються на захисниківінтересівФранції — християн — та їїворогів — маврів, — щосповідуютьіслам. принципконтрасту: служба чипротистоянняабозрада Карлу визначає і місце персонажа у системіобразів, і йогооцінку. тут спостерігаютьсяранніспробирозкритипсихологіюперсонажів — настрої, їхзміну, нюанси, реакції на те, щовідбувається.    
Сюжет «Пісні» відчутноподіляється на три тематичнічастини:зрадаГанелона, смерть Роланда й помста Карла за йогозагибель. Битва в Ронсельванськійущелині — центральна подіятвору. Карлів небіж Роланд, і загинув в ім'я «милоїФранції» та християнства.
 

   21. 


17.06.2015; 19:50
хиты: 120
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь