пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

НАТО

НАТО

У квітні 1949 року Північноатлантичний договір за­снував Альянс незалежних держав, об'єднаних спіль­ними інтересами задля збереження миру і захисту своєї свободи шляхом зміцнення політичної солідар­ності та забезпечення обороноздатності, достатньої для стримування, а в разі потреби і відсічі будь-яким спрямованим проти них формам агресії. Створений відповідно до Статті 51 Статуту Організації Об'єд­наних Націй, яка підтверджує невід'ємне право на індивідуальну чи колективну оборону, Альянс є спіл­кою вільних держав, об'єднаних рішучістю зберегти свою безпеку, спираючсь на взаємні гарантії і ста­більні стосунки з іншими країнами.

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) передбачає таку структуру, яка уможливлює досяг­нення обраної мети. Це—міжурядова організація, у якій всі держави-члени зберігають суверенність і не­залежність. Вона є форумом, де держави-члени кон­сультуються з будь-якого питання, що виникає, та ухвалюють рішення стосовно політичних і військових проблем, котрі заторкують їхню безпеку. Ця організаіия має необхідні органи, які забезпечують консультації і співробітниіггво між ії членами у політичній, вій­ськовій, економічній, науковій та інших — невійсько­вих — галузях.

Першочергове завдання НАТО — захищати сво­боду й безпеку усіх її членів політичними та вій­ськовими засобами, згідно з принципами Статуту Ор­ганізації Об'єднаних Націй. Грунтуючись на ідеалах демократії, прав людини і верховенства права. Альянс від моменту заснування спрямовує свою діяльністі, на встановлення справедливого порядку й міцного миру в Європі. Ця його найвища мета лишається незмінною. Крім того. НАТО є трансатлантичною спо­лучною ланкою, що поєднує безпеку Північної Аме­рики з безпекою Європи. Нарешті. НАТО — це конкретний вияв ефективних спільних зусиль її членів задля підтримки своїх колективних інтересів.

Основним принципом діяльності Альянсу є дотри­мання спільних зобов'язань і здійснення суверенними державами співробітництва на основі неподільнос­ті безпеки членів Альянсу. Саме на таких засадах розвиваються нині нові, основані на співро­бітництві структури безпеки, котрі відповідають інтересам нової Європи.

Північноатлантичний блок через ЗМІ здійснює вплив не лише на країни-партнери, а й на світову громадську думку в цілому. Саме для виконання цих функцій і було створено Бюро НАТО з інформації та друку; Службу друку та ЗМК; Комітет НАТО у справах інформації та культурних зв’язків. Всі ці органи діють відповідно до Робочого плану Ради північноатлантичного альянсу (РПАС), який у своїй частині, присвячений інформаційній діяльності, передбачає:

  • проведення спільних засідань;
  • поширення інформації через дипломатичні канали та посольства держав-членів НАТО;
  • поширення інформації за допомогою електронних засобів комунікації;
  • групові видання Альянсу;
  • організацію семінарів та конференцій стосовно питань безпеки;
  • надання стипендій для вивчення демократичних інститутів та інше

Щодо Бюро інформації та друку НАТО, то воно опікується також двома програмами надання стипендій на наукові до­слідження. В рамках першої програми, заснованої в 1956 р., надаються стипендії аспірантам та іншим громадянам країн — членів НАТО з метою підтримки наукової та дослідницької роботи у галузях, пов'я­заних з діяльністю Альянсу. Друга програма, запо­чаткована в 1989 р., передбачає надання стипендій громадянам країн Центральної та Східної Європи для наукових досліджень, присвячених демократичним інститутам Заходу.

За підтримання щоденних контактів із засобами масової інформації відповідає Служба друку та за­собів масової інформації, якій доручено передавати журналістам офіційні заяви та повідомлення, органі­зовувати інтерв'ю з Генеральним секретарем, відпо­відати на запити журналістів та забезпечувати від­відання НАТО представниками засобів масової ін­формації.

Існує низка неурядових організацій, котрі підтри­мують НАТО і відіграють важливу роль у поширенні інформації про цілі та політику Альянсу. Бюро ін­формації та друку НАТО допомагає цим організаціям у здійсненні їхньої діяльності. До них. зокрема, на­лежать національні Атлантичні комітети чи асоціації, національні та міжнародні структури, такі, зокрема, як Північноатлантична асамблея, що об'єднує парламен­тарів держав-членів НАТО, Міжсоюзницька конфеде­рація офіцерів запасу, де представлені 12 держав — членів НАТО.

Бюро інформації та друку НАТО надає необхідну допомогу неурядовим організаціям та інформаційним центрам у країнах — учасницях РПАС, зокрема у тому, що стосується програм відвідування НАТО, семінарів, конференцій та видавничої діяльності.

Атлантичний альянс здійснює свою політику в галузі безпеки за допомогою таких засобів:

  • збереження війсь­кового потенціалу, достатнього для того, щоб запобігти війні і забезпечити ефективну оборону, забезпечення загального потенціалу, необхідного для врегулювання криз, які можуть впливати на безпеку держав-членів;
  • активне сприяння діалогу з іншими державами;
  • роз­виток нового, побудованого на співробітництві підходу де європейської безпеки, зокрема сприяння заходам. покликаним надати поступу процесові контролю над озброєннями та роззброєння.     

24.06.2015; 13:04
хиты: 121
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь