пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16.Основні характерні риси ринкових економічних систем:

Ринкова економічна система функціонує лише за умови дотримання певних принципів у взаємовідносинах економічних суб’єктів.

1. Економічна свобода

Цей принцип означає, що кожен економічний суб’єкт керується власними інтересами і несе відповідальність за свої дії. Умовою реалізації цього принципу є приватна власність, яка поширюється на майно, доходи і виробничі ресурси.

Для підприємця економічна свобода означає можливість почати свою діяльність в будь-якій області і досягати мети максимізації свого доходу від проекту всіма законними способами.

Для споживача економічна свобода передбачає широкий вибір товарів і послуг, досягнення оптимального використання своїх доходів з метою отримання найвищої користі для себе.

2. Конкуренція

Цей принцип означає змагання за кращу реалізацію свого економічного інтересу. Конкуренція не може існувати без економічної свободи, а без неї ринкова економічна система неможлива.

Розрізняють конкуренцію досконалу і недосконалу. Перша передбачає кілька умов:

– велика кількість покупців і виробників, щоб ніхто не міг диктувати і визначати ціну на ринку;

– кожен покупець і продавець має можливість вільно входити в ринок (брати участь у виробництві, купівлі або продажу) та вільно виходити з нього (припиняти свою участь), оскільки не існує правових та організаційних перешкод цьому;

– товари певного ринку приблизно однакові за якістю або однорідні, тобто не пропонують покупцям переваг один перед одним (всі покупці при цьому однакові для продавців);

– покупці і продавці однаково повно поінформовані про ринкові ціни і знають ситуацію на ринку;

– покупці і продавці не мають можливості вступати в змову з метою отримання вигод.

Недосконала конкуренція починається тоді, коли порушується одне або більше перерахованих вище умов.

Ринкова система найчастіше існує в умовах недосконалої конкуренції, оскільки дотриматися всіх вимог досконалої практично неможливо.

3. Саморегулювання

Цей принцип означає, що, незважаючи на велику кількість виробників і споживачів, істотні відмінності в інтересах, їх діяльність узгоджується автоматично, завдяки конкуренції та вільному формуванню цін. Ринкова економічна система передбачає, що ціни формуються за взаємною згодою споживачів і виробників.

Даний принцип ринкового саморегулювання був вперше сформульований видатним економістом Адамом Смітом, який жив в Англії в 18 столітті. У своїй книзі «Багатство народів» він висловив думку про те, що саме економічний егоїзм, тобто бажання здійснити свої інтереси, примушує виробника створювати саме те, що потрібно покупцям, дотримуючись при цьому мінімальну ціну товару.
“Невидима рука ринку” направляє виробника до таким цілям, які зовсім не належать до його початковим намірам.

Саме це ми зараз і спостерігаємо: ринкова економіка як не можна краще сприяє розвитку благодійності, соціальної сфери, розвитку технологій та поліпшення загального рівня життя.

Таким чином, ринкова економічна система припускає, що кожна людина, під впливом власної вигоди, неминуче вважатиме за краще виконати дії, які найкраще послужать інтересам суспільства.


21.06.2015; 23:54
хиты: 127
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
международная экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь