пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Перспективи економічного зростання:

Нинішній вибір точки на кривій трансформації є головним визначником майбутнього положення цієї кривої. Щоб зрозуміти це твердження, відкладімо на осях кривої виробничих можливостей блага для сьогодення і блага для майбутнього. Блага для сьогодення, або поточні блага, є споживчими товарами - це продукти харчування, одяг, житло, холодильники, автомобілі тощо. Блага для майбутнього, або інвестиційні блага, - це устаткування, наукові дослідження й освіта, профілактична медицина та ін. Блага для майбутнього збільшують кількість і якість матеріальних ресурсів, підвищують продуктивність праці, визначають економічне зростання в майбутньому. Припустімо тепер дві країни - А і В, які в конкретний момент мають однакові параметри, за винятком того, що країна А на кривій виробничих можливостей віддає перевагу поточним благам споживання. Крапка відображає цей вибір. Тим часом країна В віддає перевагу виробництву більшого обсягу благ для майбутнього і зменшує обсяги поточних благ, що зображено крапкою.

 

За декілька десятиріч за незмінних інших умов крива виробничих можливостей країна В переміститься далі праворуч, ніж крива країна А. Країна В вибрала сьогодні таку структуру виробництва, яка сприятливіша для науково-технічного прогресу, поліпшення якості матеріальних і трудових ресурсів; структура ж виробництва країна А зорієнтована більше на поточне виробництво споживчих товарів і послуг. Країна В розбудовує свою національну "фабрику", її виробничі потужності швидко зростають, що дає змогу виробляти більше споживчих благ у майбутньому. Країна А матиме нижчі темпи економічного зростання і відставатиме в економічному розвитку.

Цей гіпотетичний приклад, по суті, відображає проблему вибору суспільством між споживанням і нагромадженням. Якщо на якийсь час відмовитися від збільшення поточного споживання (вироб­ництва масла) і надати перевагу будівництву нових фабрик, заводів тощо (нагромадженню), інакше кажучи, збільшувати виробництво тракторів, то якийсь час можна перейти на вищу криву транс­формації, тобто мати економічне зростання. Саме так вчинила в нашому випадку країна В.


21.06.2015; 23:50
хиты: 147
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
международная экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь