пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Цінності і сенс людського буття


Що за великим рахунком, для людини важливіше: знати, чому зірки світять, або - де добути засоби до існування? Останнє, мабуть, все ж таки «ближче до серця» звичайної людини, більш гостро. Та бог з нею, із Всесвітом та її пристроєм, нам би розібратися із земними, повсякденними справами і зуміти прожити життя гідно. (А то і взагалі просто вижити, що для дуже багатьох людей на Землі до цього дня є чималим досягненням.) Але просто існувати, задовольняючи свої природні потреби, розвиненій людині мало. Йому неодмінно потрібно, щоб це існування мало якийсь сенс. 
Потреба в осмисленості буття виникає з постійно присутньою в діях людини доцільності. Що б ми не робили, ми завжди робимо це «для чогось», заради якоїсь мети. Працюємо ми, вчимося, розважаємося, створюємо технічні пристрої або твори мистецтва - все підпорядковане певним цілям, які і наповнюють сенсом, тобто обгрунтовують і виправдовують наші дії. І навіть смерть людині не страшна, якщо вона приймається в ім'я високої мети (захисту сім'ї, Батьківщини, виконання обов'язку та ін.) Безглуздість же діяльності (згадайте Сізіфа) - найстрашніше покарання. 
Але якщо практично кожна дія людини доцільно і осмислено, то, очевидно, такий же характер повинна мати і все його життя. Вона повинна бути осмислена! У ній повинні бути наскрізні, потужні й гідні цілі. Визначити, в чому вони полягають, що може надати життя людини прийнятний сенс, - це і є головне завдання філософствування, його «основне питання» (3, стор 23). 
Проте спроби з ходу встановити, у чому може полягати сенс людського життя, наштовхуються на серйозні перешкоди. Виявляється, сенс індивідуальногожиття людини не може бути знайдений в ній самій. Подібно до того, як сенс існування будь-якої створеної людиною речі (комп'ютера, наприклад, чи книжка) виявляється не власне в ній, а в її ставленні до людини та іншим речам. Тому сенс життя окремої людини може існувати тільки в тому випадку, якщо має хоч якийсь сенс життя роду людського, вся його історія. А остання з тих самих міркувань може мати сенс тільки тоді, коли є хоч якийсь сенс в існуванні природи, Всесвіту, частиною якої вона є. Ну не може «частина» сенс мати, а «ціле» - ні. 
Тому-то філософія і включає в себе знання не тільки про людину, але і про суспільство в цілому, його історії, а також і про природу, Всесвіт і т.д. При цьому Всесвіт чи біосфера цікавлять філософію не самі по собі (це предмет природознавства), а лише в їх співвіднесеності з людиною, його цілями і цінностями. 
Таким чином, проблема буття - це проблема способу, цілей і сенсу існування світу в цілому, який тільки й може наповнити сенсом індивідуальне людськеіснування (2, стор 98). 
Чи можливий сенс буття
Але чи не занадто необачно вимагати від світобудови сенсу і цілей? Не приписуємо ми при цьому Всесвіту наших власних людських особливостей, подібно тому, як давні греки наділяли олімпійських богів своїми пристрастями і пороками? Така небезпека, безумовно, є. У філософії вона іменується антропоморфізмом (від грец. Антропос - людина, морфо - форма), тобто міркуваннями про устрій світу за аналогією з організацією соціального життя. Але є й не менш серйозні підстави вірити в правомочність постановки питання про сенс буття
Питання про сенс будь-якого явища зазвичай задається словами «навіщо», «для чого», «заради якої мети». У природних науках ці питання вважаються практично забороненими. Питати, для чого різнойменні заряди або тіла, що мають масу, притягуються одне до одного, як-то безглуздо. Але ж є і інші приклади. Біологам, допустимо, питання типу «Навіщо оленя роги?» Або «Для чого кішці криві кігті?» Зовсім не здаються дивними. На них навіть є цілком задовільну відповідь: для виконання певної функції, що виникла в процесі еволюції певного виду. (Причому це відноситься не тільки до тілесних форм, але також і до форм поведінки живих істот.) Чи означає це, що еволюція живого має мети і сенс? Буквально - швидше за все, немає. А ось метафорично, фігурально - безумовно, так. Еволюція живих систем (а як з'ясувалося в останні роки - і не тільки живих) має явно виражену спрямованість зміни їх властивостей. Ця спрямованість, що має характер закономірності, і дозволяє інтерпретувати світ в цілому в термінах «сенсу» і «цілей». Останні в цьому випадку означають не суб'єктивні наміри і очікування людей, а вираз об'єктивної необхідності того чи іншого явища. 
Людина, наприклад, смертна. Кінцівка людського буття в принципі повинна обессмислівает всі його зусилля. Чого заради мучитися, якщо все одно безслідно зникнеш? Який у цьому сенс? А сенс між тим є. Тільки не індивідуальний, а родової, еволюційний. Смертність всього живого - це пристосувальний механізм, за допомогою якого біосистеми вдосконалюють себе. Саме швидка зміна поколінь забезпечує простір дії природного відбору. Тільки вона і дозволяє «відбраковувати» невдалі мутації, закріплювати вдалі і безперервно «апробувати» нові форми. Якби не було цього механізму, еволюція давно зупинилася б, і до людини розумної справа свідомо не дійшло б. 
Або візьмемо приклад безневинні. Чому «батьки і діти» практично ніколи не знаходять спільну мову? Всі сорок тисяч років існування людства старші покоління журяться, що «молодь нині зовсім не та», а юна поросль обурюється консерватизмом своїх «замшілих предків». Але якщо конфлікт поколінь так стійкий, значить, він навіщось потрібен суспільству, тобто в ньому є якийсь сенс? Ну, звичайно ж, є. Сенс все той же - еволюційний. Перманентний бунт «дітей» проти «батьків» робить передачу норм і традицій культури від одного покоління до іншого менш жорсткою, більш гнучкою і рухливою. Що відкриває перед суспільством масу нових, не досліджених раніше можливостей і напрямків розвитку. Ви тільки уявіть собі, що було б, якби «діти» завжди і в усьому слухалися своїх «батьків». Та розвиток суспільства просто зупинилося б. Або вже у всякому разі - дуже сильно сповільнилося. 
___Такім Чином, багато соціальних та біологічні явища «мають сенс» в тому плані, що їх необхідність закладена у сам механізм еволюції живої природи. А у XX ст. з'ясувалося, що еволюціонує не тільки жива матерія, але і весь Всесвіт. Еволюція Всесвіту також має свою спрямованість, тобто як би «спрямованість» до якоїсь глобальної «цілі». Тому «сенс», тобто необхідність біологічної та соціальної еволюції може знайти своє пояснення в механізмі розвитку Всесвіту в цілому, природним фрагментом якого вона, мабуть, є. «Сенс» буття нашого світу - це, по суті, закони його існування і розвитку. Вони, безумовно, об'єктивні. Зміст же людського існування - категорія багато в чому суб'єктивна. Поєднати, гармонізувати ці смисли, спіймати їх «резонанс», знайти надійну точку опорикінцевої людського життя в нескінченності об'єктивного світу - значить, вирішити проблему буття. 
Роль сенсу в людському житті полягає в наступному: 
1. Прагнення до сенсу - цінність для виживання. 
Коли у людини є сенс, він не замислюється про нього, а просто живе, трудитися, творить, не помічаючи його, як повітря, яким ми дихаємо, як природний світ, на тлі якого нам видно всі інші предмети. Сенс пов'язаний зі значними цілями і цінностями, до яких ми прагнемо. У Ф. Ніцше є такий вислів: «У кого є« навіщо »жити, може витримати будь-яке« як ». Сенс якраз і дає відповідь на запитання «навіщо», він ставить ту дорогоцінну мета, заради якої варто боротися.
2. Життя людини не може позбутися сенсу ні за яких обставин. Сенс завжди може бути знайдений. 
Сенс-те, чим людина надихається для життя, - але може бути знайдений і в старості, і в хворобі, і в ситуації, яка здається тупиковою, а вже люди, що володіють молодістю, матеріальними можливостями і часовою перспективою, тим більше не повинні миритися зі смислоутрати. 
3. Сенс не можна дати, його треба знайти. 
Сенс - не річ. Людина сама надасть дійсності сенс, ніхто не може зробити це за нього, як не можна бачити або дихати за іншого. Виявлення сенсу - не є результатом чисто логічної операції начебто дедуктивного виводу. Його набуття швидше схоже на сприйняття цілісного образу, яким ми «схоплює» раптово. Сенс раптом відкривається нам на тлі дійсності. 
4. Сенс може бути знайдений, але не може бути створений. 
Людина не є відірваним від суспільства і культури істотою, він тісно пов'язаний з іншими людьми і тими «об'єктивними смислами», які циркулюють в культурі. Людині властива «трансценденція» за межі самого себе - вихід до одноплемінників, співтоваришам, до людства в цілому, де він і знаходить різноманіття смислів. У той же час сенс пов'язаний з особистим вибором, який справляє людина, він - результат вільного волевиявлення, вольового акту. Це означає також, що обраний, доданий ситуації необхідність тягне за собою повну відповідальність людини за своє осмислення і ті практичні дії, які з нього випливають. 
5. Пошук сенсу не є неврозом, це нормальна властивість людської природи, яким люди відрізняються від тварин. 
Будь-яке суспільство задає своїм членам певну систему вищих цінностей, здатних надати життя сенс. Ці цінності розташовуються як би на трьох рівнях: 
Перший рівень - цінності трансцендентного, що дають можливість осмислити життя у зв'язку зі смертю і надати сенс смерті. Це уявлення про Бога і богів, про абсолютні принципах, що лежать в основі світу і задають систему моральних абсолютів. Цінності трансцендентного цементують суспільство, вони, як правило, розподіляються на ідеологічну систему, допомагає вплив безпосередньо на емоції людей, в результаті чого релігійні смисли пристрасно переживаються. Правда, у ХХ столітті існували держави, практично відмовилися від цінностей трансцендентного і замінили їх різними варіантами «світської релігії»: вірою у світову революцію, в ідеал комунізму як вищу «земну правду», що визначає мораль і сенс життя і смерті. 
Другий рівень - цінності суспільства та культури: політичні ідеали, держава, його межі, його історія. Другий рівень, як правило, тісно пов'язаний з першим. Він включає також діалектику регіонального та загальнолюдського: можна знаходити високий сенс у служінні людству як такого і присвятити такого служіння життя. 
Третій рівень - цінності особистого життя, що протікає в світі повсякденності ці цінності різні для різних епох, проте в них в більшості випадків включається здоров'я і довге життя, мудре ставлення до перипетій долі, певна діяльність і успіхи в ній, досягнення соціального статусу, створення сім'ї і продовження роду, любов, добрі відносини з оточуючими людьми. 
У реальному житті всі види цінностей - а значить, і смислів - тісно пов'язані і переплетені, вони не відстають механічно один від одного, складають єдиний сплав. 
Чим більше ієрархічним і деспотичним є суспільство, тим меншою мірою індивідом дозволяють вибирати свої «вищі цінності». Провідні смисли виявляються, приписані і строго задані, люди засвоюють їх з дитинства, переживають як палі, і у них не виникає сумнівів з приводу того, чи треба жити, працювати і старатися. 
Чим більше суспільство демократично, тим більше свободи для особистого вибору, але разом з тим відбувається втрата єдиних цінностей, того, що в смисловому плані об'єднує людей. 

17.06.2015; 01:34
хиты: 175
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
философия социологии
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь