пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Римська тема у грецькій історіографії кінця Республіки-початку Імперії(Діодор Сицилійський,Плутарх,Аппіан).

 

Діодор Сицилійський-( 90 до н. е. — 30 до н. е.) — давньогрецький історик родом з Агіріума на Сицилії.Діодор присвятив 30 років створенню своїх історичних збірників (Bibliotheca Historia) і зробив для цього цілу низку подорожей. В 50-х роках до н. е. він відвідав птолемеївський Єгипет, де став свідком жорстокої розправи натовпу над якимось римським громадянином, який випадково вбив святу для цієї країни тварину — кішку. Тільки через 25 років, вже післе смерті Діодора, Октавіан перетворить Єгипет у римську провінцію. Практично одночасно з Діодором, який писав грецькою мовою і головним чином про греків, створював історію свого народу римлянин Лівій.«Історична бібліотека» Діодора складалася з 40 книг, поділених на 3 частини:
  • Перші 6 книг оглядові, описують географію, культуру та історію стародавніх держав: Єгипту (книга I); Месопотамії, Індії, Скіфії (книга II); Північної Африки (книга III); Греції та Європи (книга IV—VI).
  • В наступній частині (книги VII—XVII) Діодор викладає історію світу від Троянської війни до смерті Олександра Великого.
  • Остання частина має справу з епохою діадохів (книги XVIII—XX) і до гальскої війни Юлія Цезаря, тобто до подій, очевидцем яких був сам Діодор.

Діодор збирав відомості від багатьох авторів, відомі Гекатей Мілетський, Геродот, Діонісій Галікарнаський, Ефор, Феопомп, Гієронім з Кардії, Полібій, Посидоній та ін. У своєму творі він не дуже переймався аналізом, скоріш монотонно перераховував послідовність подій, вставляючи цілі фрагменти оригінальних авторів. Але «Історична бібліотека» не є твором компілятивного характеру. Під час вивчення праць Діодора було доведено, що в більшості випадків отриманий з оригінальних джерел матеріал піддавався літературній обробці.«Історія» Діодора вціліла частково, повністю дійшли до нашого часу книги I—V і з XI по XX, а також фрагментарно книги IX і X. Остання повна збірка творів зникла, коли турки захопили та пограбували візантійський Константинополь в 1453 р.

 Плутарх-(близько 46 — 120/125 нашої ери — давньогрецький письменник, історик і філософ-мораліст. Автор знаменитих «Порівняльних життєписів(паралельні Життєписи)» і низки філософських творів, написаних у руслі традиції платонізму. Був одним із найвідоміших античних письменників,був творцем жанру біографії.Він народився в маленькому місті Херонії, і здобув блискучу освіту в Афінах, Олександрії та Риму. Він часто навідувався до Риму, де мав багатьох впливових друзів, передовсім- імператора Траяна. Жив Плутарх у ті часи, коли Еллада стала провінцією Риму і називалася Ахайєю, і якийсь час обіймав високу посаду її прокуратора. Про життя одного з таких видатних вчених — Плутарха — дещо відомо завдяки його особистим розповідям про його сім'ю і власну діяльність.Доробок Плутарха складає більше ніж 200 творів. Зокрема найвідомішим твором є "Паралельні життєписи” – книга, яка містить в собі 46 біографічних даних знаменитих грецьких і римських діячів.До історії ставить дещо відмінні завдання, аніж його попередники. Він вважає, що минуле необхідно використовувати для того, щоб виправити мораль сучасного. На його думку, історія повинна навчити людей розрізняти добро і зло, показувати, які можливі наслідки після тих чи інших дій.Аппіан- (кінець 1 століття — † 70-і роки ІІ століття) — давньоримський історик грецького походження, писавший грецькою.Жив у Римі та Єгипті в добу імператорів Траяна, Адріана і Антонія Пія. Спочатку Аппіан займав високу державну посаду в Єгипті, потім отримав римське громадянство і був зарахований в стан вершників. По тому Аппіан був адвокатом в Римі. Праця Аппіана «Історія Риму» (24 книги) багата на фактичний матеріал. Збереглися також його історії воєн: громадянських, з Карфагеном, Сирією, Македонією, Лівією і в Іспанії.В його «Історії Риму» важливе місце посідає частина, присвячена війнам Риму з Мітрідатом VI Євпатором. Апіан докладно описав політику Мітрідата стосовно північно-причорноморських греків та скіфів і його смерть у Пантікапеї.

 


17.06.2015; 17:03
хиты: 126
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь