пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49.Простий та складний вольовий акт. Характеристика етапів вольових актів.

Воля — це свідоме регулювання людиною своїх дій та вчинків, що  вимагають подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод.
Воля людини проявляється у її діях з наперед поставленою метою.

Вольові дії характеризуються наявністю мети, перешкод, напруги, що переживаються у ході виконання вольових дій. Вольові дії можуть бути реалізовані в простих і складних актах.
В простому вольовому акті стимул до дії переходить в самодію майже автоматично.
Тому зазвичай простий вольовий акт має 2 складових:

1. Стимул, що переходить в мету.
2. Реалізація ( постановка і виконання цієї мети ).

Складний вольовий акт має складну послідовність – цілий ряд етапів:
1. Усвідомлення наявності мети і наявності прагнення її досягти.

На цьому етапі людина усвідомлює те, що вона хоче досягнути шляхом тих чи інших дій (змінити професійну сферу).
2.Усвідомлення ряду можливостей у досягненні мети. Характерною особливістю вольового акту є не просто усвідомлення мети як чогось бажаного, але усвідомлення її як реально доступного.
3. Поява мотивів,які  підкреслюють чи заперечують дані можливості (шляхи). Наявність мотивів вольового акту пояснює чому людина хоче прагнути до мети; що її стимулює до досягнення мети;
4. Боротьба мотивів і видів,зазвичай,перед людиною виникли різні цілі, які так чи інакше захоплюють іі увагу. Тобто оцінити мотиви з точки зору обмеженості,можливості і значення для особистості, тобто виділити ту мету, яка в даний момент є більш важливою. Боротьба мотивів стає ти сильнішою чим більш вагомими є мотиви. Вона може бути гострою та призвести до переживання внутрішнього конфлікту;

  1. Прийняття рішення – прийняття однієї з можливостей вирішити мету в якості версії. Прийняття рішення може відбуватись без особливих труднощів, коли саме ця дія є доцільною. Прийняти рішення означає розмежувати своє бажання та створити оптимальний образ досягнення мети. Після прийняття рішення послаблюється напруга, відчувається комфорт,почуття радості; якщо ж рішення не відповідає бажанням,меті все одно прийняття рішення послаблюється. Однак, тоді особистість не включається в реалізацію намічених дій, з’являється нерішучість викликана мислитель ним поверненням до відкинутих рішень.
  2. Здійснення прийнятого рішення – планування шляхів досягнення мети,відбір засобів її досягнення, з однієї сторони шляхи можуть бути простими, але не відповідати моральним нормам. При практичному здійсненні рішення поведінка підпорядковується поставленому завданню становлення способом дій. Однак людина постійно контролює власні дії, порівнює отриманий результат з ідеальним образом мети, який був створенням дій.
  3. Подолання зовнішніх перешкод при здійсненні прийнятого рішення та досягнення поставленої мети. В процесі виконання вольових дій виникають різні перешкоди: зовнішні і внутрішні,які часто породжують конфлікти. Таким чином перші дві ланки складового вольового акту є підготовчими, вони програмують практичну частину в даному програмуванні  провідну роль відіграє мислення. Складні вольові акти переважно розгорнуті в часі, чіткість ланок стирається, інколи зливається воєдино.

 

 

 

 

 


19.06.2015; 11:47
хиты: 105
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь