пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44.Основні форми мислення


Поняття – форма мислення, що відображає суттєві властивості, зв’язки і відношення предметів і явищ виражених словом чи групою слів.

Поняття є : поодинокими, загальними,конкретними,абстрактними.

Поняття завжди існує в слові, але не кожне слово є поняттям. Будь-яке поняття характеризується обсягом та змістом.

 

Судження  - це форма мислення, що відображає зв’язки між предметом,ствердженням чи запереченням будь-чого.
Судження бувають загальними, приватними і одиничними. У загальних судженнях стверджується або заперечується щось відносно всіх предметів і явищ, що об'єднуються поняттям, наприклад: «Всі метали проводять електрику». У приватному судженні йдеться тільки - про частину предметів і явищ, що об'єднуються поняттям, наприклад: «Деякі школярі вміють грати в шахи». Одиничне судження - це судження, в якому р ® чь йде про якесь індивідуальному понятті, наприклад: «Москва - столиця СРСР», «Пушкін - великий російський поет».Судження розкриває зміст понять. Отже, щоб висловити те чи інше судження, людина повинна знати зміст понять, які входять до складу судження. Якщо людина висловлює судження, що «психіка є функція мозку», він повинен мати відповідні поняття про психіку і про мозок. Знати 'небудь предмет або явище - означає вміти висловити про нього правильне і змістовне судження, тобто уміти судити про нього. Істинність суджень перевіряється суспільною практикою людини.

 

Умовисновки – форма мислення при якій на основі кількох суджень робиться відповідний висновок. Людина користується в основному двома видами умовиводів - індуктивними і дедуктивними.
Індукція - це спосіб міркування від приватних суджень до спільного судженню, встановлення загальних. Законів і правил на підставі вивчення окремих фактів і явищ.
Дедукція - це спосіб міркування від загального судження до приватного судженню, пізнання окремих фактів і явищ на основі будівлі загальних законів ж правил.

Індукція починається з накопичення знання про якомога більшій кількості в чому-небудь однорідних предметів і явищ, що дає можливість знайти подібне і відмінне в предметах і явищах і опустити несуттєве і другорядне. Узагальнюючи подібні ознаки цих предметів і явищ, роблять загальний висновок або висновок, встановлюють загальне правило або закон. Наприклад, при засвоєнні поняття «домашні тварини» учні встановлюють, що корова корисна, кінь корисна, вівця, свиня також корисні. Потім на основі цього школярі будують узагальнюючий висновок: «Усі домашні тварини корисні». Дедуктивний умовивід дає людині знання про конкретні властивості і якостях окремого предмета на основі знання загальних законів, і правил. Наприклад, знаючи, що всі тіла при нагріванні розширюються, людина може передбачити, що залізничні рейки в літній спекотний день теж будуть розширюватися, а тому при прокладанні залізничної колії будівельники залишають між рейками певний зазор.

 

 


19.06.2015; 09:21
хиты: 105
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь