пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24.Характеристика сучасних теорій особистості

Особистість — соціальна істота, суб’єкт пізнання, активний діяч суспільного розвитку. Характерними ознаками особистості є наявність у неї свідомості, виконувані нею суспільні ролі, суспільно корисна спрямованість її діяльності.

 Теорії особистості:
1. Психодинамічні теорії– поведінка особистості залежить тільки від внутрішніх психологічних властивостей індивіда.
2. Соціодинамічні теорії– у поведінці особистості головна роль відводиться зовнішнім ситуаціям.
3. Інтеракціоністичні теорії– взаємодія внутрішніх і зовнішніх факторів в управлінні актуальними діями людини.

4. Експериментальні теорії – на аналізі і узагальненні зібраних дослідницьким шляхом фактів. Є неекспериментальні – спираються на спостереження, досвід, не звертаючись до експерименту.
5. Структурні – виявлення структури особистості і системи понять, якими вона описується.
6. Динамічні – перетворення, зміна і розвиток особистості, тобто її динаміка – основна її тема.

Теорія К. Роджерса базується на тому, що кожна людина володіє прагненням і має здатність до особистісного самовдосконалення. Центральним поняттям для цієї теорії є поняття “Я” – включає уявлення, ідеї, цілі і цінності, через які людина характеризує саму себе і намічає перспективи особистого розвитку. “Я – концепція” може бути позитивною, амбівалентною (протиріччя), негативною. Вона може бути реальною, видуманою і спотвореною. Узгодженість “реального Я” і “ідеального Я”. Основна потреба людини – це прагнення до самовдосконалення і вираження самого себе.

Теорія особистості О.М. Леонтьєва – структура і розвиток особистості на основі діяльності. Це психодинамічна, неекспериментальна, структурно-динамічна теорія особистості; охоплює все життя людини та описує особистість в психологічних (мотиви) і поведінкових (діяльність) термінах. Основою внутрішньої характеристики особистості є її мотиваційна сфера. Другим поняття є “особистісний смисл” (ценз) – виражає відношення цілей діяльності людини, тобто того, на що вона в даний момент спрямована, до її мотивів. Чим більше видів діяльності, тим внутрішньо багатша особистість.
Теорія особистості Л.І. Божович – психодинамічна, експериментальна, структурно-динамічна, охоплює період розвитку особистості з раннього дошкільного віку до юності і використовує для опису особистості поняття, які характеризують внутрішні властивості і особливості людини. Спирається на введені Л.С.Виготським поняття про ведучу діяльність і соціальні ситуації розвитку особистості та виводить “внутрішню позицію” – як передумову до її розвитку, яка розуміється як сукупність провідних мотивів діяльності.


17.06.2015; 16:19
хиты: 109
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь